Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2002 yılında PKK örgütüyle bağlantılı olduğu iddiasıyla gözaltına alındığında Yazgül Yılmaz'ın zorla sağlık muayenesi yapılması ve bekaret testine tabi tutulmasında Türkiye'yi mahkum etti.
Türkiye'den yargıç Işık Karakaş'ın da yer aldığı AİHM heyeti, oybirliğiyle, böyle bir uygulamanın "insanlıkdışı ve onur kırıcı muamele yasağı"nı düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesinin bir ihlali olduğuna hükmetti.
İşkence görmediğinin tescili için işkence
Türkiye, nihai olmayan karara göre Yılmaz'a yol açtığı manevi zararlar karşılığında 23 bin 500 avro (yaklaşık 47 bin TL) ödemeye mahkum edildi.
16 yaşındayken, gözaltında bulunduğu sürenin ikinci gününde, Çocuk şubesinde görevli bir komiserin emriyle "işkence görüp görmediğinin tescili" için söz konusu uygulamaya tabi tutulan Yılmaz, buna dair tutanağı imzalamamıştı. Hakkında Temmuz 2002'de ceza davası açılan Yılmaz, Ekim 2002'de hem beraat etmiş hem de tahliye edilmişti.
Tahliye edildikten sonra Yılmaz'a psikiyatr, jinekolog, ortopedistlerden de oluşan bir sağlık kurulu, 16 Ocak 2003'te, "travma sonrası stres bozukluğu" ve "depresyon" tanısı koymuştu.
Sorumluları yargılatamadı, AİHM'e gitti
Zorla muayene yapan doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunan Yılmaz, savcılığın Mart 2005'te verdiği takipsizlik kararına itirazda bulunduysa da Ağır Ceza Mahkemesi bu itirazı geri çevirdi. İç hukukta bir sonuç elde edemeyen Yılmaz, avukatları aracılığıyla 29 Ağustos 2006'da AİHM'e başvurmuştu. (EÖ)