Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya vatandaşı G.B.’nin üç çocuğuyla birlikte kaldığı geri gönderme merkezlerindeki kötü koşullara ilişkin yaptığı başvuruyu haklı buldu.
Başvuru tarihi 2015
G.B., tutulduğu Kumkapı Geri Gönderme Merkezi ve Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nin aşırı kalabalık olduğu, hijyen şartlarının sağlanmadığı ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarına dair 22 Ocak 2015 tarihinde AİHM başvuruda bulundu.
Başvuruyu değerlendiren mahkeme, Türkiye'nin manevi tazminat olarak G.B.'ye 2 bin 250 Euro ve her bir çocuğa 20 bin Euro, masraf ve giderler olarak ise 5 bin 500 Euro ödenmesine hükmetti.
AİHM, G.B. ve çocuklarının, sınır dışı edilmek üzere tutuldukları iki ayrı geri gönderme merkezinin koşullarına ilişkin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. maddesine (insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele yasağı) dayanarak iki ihlal kararı verdi.
"Hükümet iddiaların aksini ispatlayamadı"
Mahkeme, başvurucuların aşırı kalabalık yatakhanelerde tutuldukları, temiz hava için dışarı çıkmalarına nadiren izin verildiği, sürekli olarak diğer tutukluların sigara dumanına maruz kaldıkları ve çocuklara uygun besin verilmediği iddialarının aksinin hükümet tarafından ispatlanmadığını belirtti.
Geri Gönderme Merkezi'nde çocukların, tehlike oluşturabilecek, keskin kenarlı, demir çerçeveli yataklarda uyudukları ve oyun alanı sağlanmadığı nedeniyle insanlık dışı muamele yaşandığına hükmetti.
"Çocuklara uygun yiyecekler verilmiyor"
AİHM, ayrıca hükümetin, başvurucuların iddialarının aksini ispat etmek adına hiçbir delil sunmadığını belirterek, “Başvurucuların, aileler için oyun alanına ulaşımı olan ayrı bir yerde tutulduğunu ispat edememiş ve ailenin nadiren temiz hava için dışarı çıktığı, sürekli olarak diğer tutulanların sigara dumanına maruz kaldığı ve çocuklara uygun yiyecekler verilmediği iddialarının da aksini kanıtlayamamıştır” dedi.
"Uluslararası ilkelere aykırı"
Mahkeme, tutulma koşulları bakımından, başvurucuların, Kumkapı'da üç ay boyunca ne zaman serbest kalacaklarını bilmeden tutulmalarının, başvurucular üzerinde tutulmanın doğasından kaynaklanan ve kaçınılmaz olan ıstırap seviyesini aşan bir zorluk yarattığına dikkat çekti. Mahkeme, bu koşulların yetişkinler için dahi olumsuz olduğunu çocuklar için ise hiç uygun olmadığı ve çocukların korunmasına dair geniş ölçüde tanınmış olan uluslararası ilkelere tamamen aykırılık gösterdiği belirtildi.
Ayrıca İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, AİHM kararını Twitter hesabından duyurdu.(RT)