Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), savunmanlığını Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) yürüttüğü ve iki yılı aşkın süredir Trabzon Cezaevi’nde tutulan Gazeteci İdris Sayılğan’ın Mahkemeye yaptığı başvuruyu öncelikli olarak inceleyeceğini duyurdu.
MLSA avukatları Veysel Ok ve Barış Oflas ile Londra-merkezli medya yasal destek kuruluşu Media Legal Defense Initiative (MLDI) kuruluşundan Padraig Hughes’un yaptığı başvuruya gelen cevapta gazetecinin başvurusunun öncelikli olarak inceleneceği belirtildi. Gazeteci Sayılğan’ın başvurusunun mümkün olduğu kadar kısa sürede ele alınacağını söyleyen Mahkeme, davada gerçekleşebilecek herhangi bir gelişmenin kendisine bildirilmesini istedi.
"İnsan Hakları Komiseri müdahil olabilir”
MLSA Eş-Direktörü Sayılğan’ın avukatlarından Veysel Ok, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“İdris iki yıldan fazla süredir tutuklu. Bir kez dahi olsun hâkim ile yüzyüze gelmiş değil. Kendisini savunma imkanı tamamen elinden alınmış ve maalesef hem Türkiyeli hem de batılı örgütlerin dayanışmasından çok yararlanamamış bir gazeteci. Avrupa İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic ile yaptığımız görüşmede İdris’in davasıyla ilgili tüm bilgileri sağladıkç Kendisi çok ilgilendi ve bu davaya müdahil olmasını bekliyoruz.”
“İhlal kararı vereceğini umuyoruz”
Başvurudan olukça ümitli olduklarını ve öncelikli inceleme beklediklerini aktaran Ok son olarak şunları belirtti:
“Mahkemenin bu cevabı aynı zamanda 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk defa bir Kürt gazetecinin başvurusuna öncelik verilmesi özelliğini taşıdığı için büyük önem taşıyor. Gene belli bir kesim arasında güçlü bağlantıları olmayan, Türkiye basınında geleneksel olarak ‘önde gelen’ kişilerden sayılmayan bir gazetecinin de iyi bir başvuruyla hakkını arayabileceğini gördük. Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin büyük bir bölümü Kürt medyasında çalışan gazeteciler. Bu anlamda da Kürt medyasında çalışan arkadaşlarımız için umut verici bir gelişme. Mahkemenin Şahin Alpay ve Mehmet Altan başvurularında olduğu gibi ihlal kararı vereceğini umuyoruz."
Davanın geçmişi hakkında "Terör örgütü üyeliği" ve "terör propagandası" suçlamalarıyla yargılanan ve kanun hükmünde kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) muhabiri olan Sayılğan 24 Ekim 2016'da tutuklanarak, Trabzon Cezaevi'ne gönderilmişti. Gazeteci hakkında hazırlanan iddianamede suçlamalara kanıt olarak yalnızca yaptığı haberler ve haber kaynaklarıyla yaptığı konuşmaların yazıya dökülmüş kayıtları bulunuyor. AİHM, 20 Mart 2018 tarihinde gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın başvurularında karar vererek Türkiye'nin gazetecilerin haklarını ihlal ettiğini bulmuştu. Mahkeme, 15 temmuz sonrasında yapılan başvurularda sadece bu iki gazetecinin davasında karar vermiş bulunuyor. Sayılgan'ın bir sonraki duruşması 24 Aralık'ta görülecek. |
(EMK)