Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), mahlasla eski bir PKK militanının yazdığı bir kitabı 2004'te yayımlayan yayın Fatih Taş'ın mahkum edilmesinin "ifade özgürlüğünün bir ihlali" olduğunu açıkladı.
AİHM, bugün açıkladığı kararında, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10. maddesinin ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi.
Strasbourg mahkemesi, Türkiye'nin Taş'a 250 avro maddi tazminat, 3 bin 900 avro manevi ve bin 770 avro da mahkeme gideri ödenmesine karar verdi. Bu durumda Taş'a toplam 5 bin 920 TL tazminat ödenecek.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Aralık 2004'te yayıncı Taş hakkında İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Suçlama Terörle Mücade Yasası'nın (TMY) 6. maddesinde yer bulan "Terörle mücadele görev alanların kimliklerinin açıklanarak terör örgütlerine hedef gösterilmesi" idi. Kitapta, yazar itirafçı oluşu ve terörle mücadele altında işlenen cinayetleri anlatıyordu.
25 Ocak 2008'de mahkeme, yayıncıyı 440 TL idari para cezası ödemeye mahkum etti. Mahkeme, kitabın şiddete çağrı içerdiğine de kanaat getirdi. Yargıtay da 25 Mayıs 2010'da yayıncının yaptığı itirazı reddederek kararın kesinleşmesini sağladı.
Belirgin gerekçeler ileri sürülmesi halinde böyle bir iddianın kabul edilebileceğini belirten AİHM, adı açıklanan görevlinin kimliğinin daha önce 1998'da bir Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan bir raporda zaten geçtiğini, diğer görevlininse 1993'te öldüğünün belirlendiğini bildirdi.
AİHM, bu durumda yayın tarihinde söz konusu görevlilerin kimliğinin kamuoyunca zaten bilindiğini, dava döneminde bu kişilerin kimliklerinin korunmasında görülen kamuoyu yararının en aza indiğini karara bağladı.
AİHM, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10. maddesinin ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi; Türkiye'nin Taş'a 250 avro maddi tazminat, 3 bin 900 avro manevi ve bin 770 avro da mahkeme gideri ödenmesine karar verdi. Bu durumda Taş'a toplam 5 bin 920 TL tazminat ödenecek. (EÖ)