Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonuçlandı.
Mahkeme, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkı, 8. Maddesindeki özel ve aile hayatına saygı ve 10. Maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün ihlal ettiğine hükmetti. Eminağaoğlu tazminat talep etmediğinden bu konuda bir karar verilmedi.
Kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) Başkanı, Yargıtay’da ve çeşitli mahkemelerde yargıçlık ve savcılık görevi yapmış olan Eminağaoğlu, İstanbul’da birinci derece hakimken, dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) Çankırı’ya tenzili rütbe ile atanmasına dair itirazı reddedilmişti.
2012 yılındaki davalarla ilgili eleştirel sözleri nedeniyle hakkında birçok disiplin soruşturması da açılmıştı. Eminağaoğlu, eleştirel görüşlerini dillendirdiği gerekçesiyle haksız ve usulsüz olarak Çankırı’ya sürüldüğü ifade ederek itiraz yolları tükenince AİHM’e başvurmuştu.
Telefonları dinlenmişti
Eminağaoğlu, ceza davasında beraat ettiği “yargı görevini yapanları etkileme” suçlamasında disiplin cezası almıştı.
Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’nda görev yaparken İstanbul 34. Sulh Ceza Hakimliği’ne atanan Eminağaoğlu, ardından da bu disiplin cezası nedeniyle 13 Haziran 2012’de Çankırı’da görevlendirildi.
Ankara veya Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı'nda görevlendirilmesi talebinde bulunarak bu atamaya yaptığı itiraz reddedildi.
Eminağaoğlu, AİHM’e yaptığı başvuruda, hakkındaki disiplin cezası sürecinde adil yargılanma ve etkin başvuru ve itiraz hakkının ihlal edildiğini belirtti.
Ayrıca o dönem telefonlarının dinlenmesiyle özel ve aile hayatına saygı hakkı ile eleştirel sözleri nedeniyle cezalandırılmasıyla da ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini savundu.
Disiplin cezasına da, başka bir soruşturma kapsamında yapılan bu telefon dinlemeleri gerekçe gösterilmişti.
“HSYK görüşleri nedeniyle cezalandırdı”
AİHM bugün kararını açıkladı. Mahkeme, dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun verdiği disiplin cezası ve Eminağaoğlu’nun görev yerinin haksız şekilde değiştirilmesine yaptığı itirazların incelenmeden ve temyiz hakkı olmaksızın reddedilmesinin ihlal olduğuna hükmetti.
AİHM, Eminağaoğlu’nun medyaya yaptığı açıklamalar nedeniyle HSYK tarafından cezalandırıldığına, disiplin cezasının makul bir gerekçeye dayanmadığına hükmetti.
Kararda ayrıca, öldürülen Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e açılan 301 davası ile Ergenekon davasının yürütülme şeklini ve iktidarın dini bağlantılarını eleştiren Eminağaoğlu’na bu görüşleri nedeniyle açılan dava ve soruşturmalarla ifade özgürlüğünün ihlal edildiği belirtildi.
Eminağaoğlu, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 300. maddesinin 1. fıkrası ile 301. maddenin ikinci ve dördüncü fıkralarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
YARSAV Başkanı olduğu dönemde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite diplomasının incelenmesi için yaptığı başvuru YSK tarafından reddedilmişti.
Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında
Hukukçu, avukat, eski hakim.
1988 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Çeşitli mahkemelerde ve Yargıtay’da, yargıçlık ve Cumhuriyet savcılığı görevlerinde bulundu.
Türkiye’de ilk defa yargı mensupları için dernek ve sendika niteliğindeki örgütlenme çalışmalarını başlattı. Yargıçlar ve Savcılar Birliği’ni (YARSAV) kurdu, başkanlığını yaptı. Dernek OHAL döneminde kararname ile kapatıldı.
Türkiye’de yargıç ve savcıların ilk sendikası olan YARGI-SEN’in kurucu başkanlığını ve bir dönem de başkanlığını yaptı. Bu sendika da kapatılınca, halen yargıç ve cumhuriyet savcılarının tek sendikası olan Yargıçlar Sendikası’nın kuruluşunda yer aldı.
Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlaması da dahil birçok suçlamadan hakkında davalar açıldı.
CHP üyesi olan Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2015 yılı Milletvekili Genel Seçimlerinde aday olmak için yargıçlık mesleğinden ayrıldı ancak aday gösterilmedi. Halen avukatlık yapıyor. (AS)