AİHM’e 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri’ne bağımsız aday olarak giren Prof. Dr. Baskın Oran’ın başvurusunu karara bağladı. Mahkeme Baskın Oran'ı "serbest seçim hakkını ihlal", "ayrımcılığın yasaklanması" ve "mahkemere etkili başvuru" başlıklarından yaptığı başvuruda haksız buldu.
Oran, 27 Mayıs 2007 tarihli bir karar uyarınca altı aydan fazla süreyle yurtdışında yaşayan Türkiyelilerin gümrüklerde genel seçimlerde siyasi partilerin gösterdikleri listeler dışında yer alan bağımsız adaylara oy verilme imkanı tanınmamasını, bağımsız adaylara radyo ve televizyonlarda propaganda imkanı tanınmamasını Strasbourg’a taşımıştı.
Mahkemeden üç başlık için karar
Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 3 Temmuz 2007’de yaptığı itirazdan sonuç alamayan siyaset bilimci Prof. Dr. Oran, bu kısıtlamaların “serbest seçim hakkı”nı düzenleyen 1 numaralı Protokolün 3. maddesi, buna bağlı olarak “ayrımcı yasağı”yla ilgili AİHS’nin 14. maddesi ve "mahkemelere etkili başvuru hakkı"na dair 13. maddesi bakımından ihlal oluşturduğunu savunarak AİHM’e başvurdu.
Türkiye’den Işıl Karakaş’ın da aralarında olduğu yedi yargıçlı AİHM, “serbest seçim hakkı” ve “ayrımcılığın yasaklanması” ile ilgili şikayeti oyçokluğuyla, mahkemelere etkili başvuru hakkıyla ilgili kısmınıysa oybirliğiyle reddetti.
Bir siyasi parti adayının ülke çapındaki seçmenlere ulaşmak için medyayı kullanma imkanına sahip olduğunu, bağımsız bir adayınsa bir siyasi parti gibi etki göstermesinin beklenemeyeceğini belirten AİHM, “her iki durumun 14. madde bakımından birbiriyle kıyaslanabilir olduğundan emin değiliz” tespitini yaptı.
Ayrıca AİHM, mahkemelere etkili başvuru hakkına dair 13. maddenin, ulusal yasalara karşı yeni bir başvuru hakkı talep edebilecek bir imkan yaratmadığını açıkladı. (EÖ/HK)
* Click here to read the article in English.