8 Mart Kadınlar Günü eyleminde polis şiddetine maruz kalan Nergiz İzci’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuruyla açılan davada bugün karar çıktı.
AİHM, Türkiye’yi “işkence yasağını” ve “toplanma özgürlüğünü” ihlal ettiği gerekçesiyle suçlu buldu. Türkiye, İzci’ye 20 bin Euro manevi tazminat ödeyecek.
Bir tekstil firmasında muhasebe memuru olarak çalışan Nergiz İzci, 6 Mart 2005’te Beyazıt’ta düzenlenen Kadınlar Günü eylemine katıldı. Eylemde okunan basın açıklamasının ardından kalabalık dağılmaya başlarken polis biber gazı ve copla saldırdı.
İzci de saldırıya uğrayan grubun içindeydi. Başına, yüzüne ve vücuduna aldığı darbeler sonucunda yere düştü. Polis İzci’yi yerde de copla dövmeye ve tekmelemeye devam etti. İzci bu sırada küfür ve hakaretlere de maruz kaldı.
Ağır şekilde dövülen ve yarı baygın halde yatan İzci’yi çevredekiler kaldırıp hastaneye götürdü. Olay televizyon kameralarına da yansıdı. Yere düşürülen birçok eylemciye uygulanan polis şiddeti kameralarca kaydedildi.
Polise “kınama cezası”
Ayrıca polisin kullandığı biber gazı nedeniyle sadece eylemciler değil çevredekiler ve esnaf da zarar gördü.
İdari soruşturmada görev alan bilirkişinin raporuna göre, polis saldırmadan önce uyarıda da bulunmadı.
Nergiz İzci, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan rapor aldı. Raporla, vücudundaki morluklar ve yaralanmalar belgelendi. Ayrıca beş günlük iş göremez raporu da aldı.
İzci 11 Mart’ta savcılığa suç duyurusunda bulundu.
6 Haziran 2005’te yürütülen idari soruşturma sonuçlandı, altı polis sadece “kınama” ve üç günlük maaş kesintisi cezası aldı.
Adli soruşturma sonucunda polislere dava açıldı. Beş polis 5-10 ay arasında, bir polis de 21 ay hapis cezası aldı. Cezaları ertelendi.
AİHM: Trafik de kesilebilir
İzci’nin AİHM’e yaptığı başvuru bugün sonuçlandı.
AİHM kararında, göstericilere karşı aşırı güç kullanıldığına ve barışçıl gösterilerde günlük hayat aksasa da polisin müdahale edemeyeceğine değinildi.
AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesindeki işkence yasağını ve 11. maddesindeki toplantı ve gösteri özgürlüğü ihlal ettiğine karar verdi.
Bu, Türkiye’nin biber gazı kullanımından aldığı beşinci AİHM cezası. (AS)
* Fotoğraf: Ensar Özdemir / AA