Milliyet gazetesinden başka bir öğretim üyesini “aşırma”dan (intihal/plagiat) sorumlu tuttuğu yazısın nedeniyle tazminata mahkum edilen akademisyen Hasan Yazıcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davayı kazandı. Türkiye Yazıcı’ya 7 bin avro (yaklaşık 20 bin TL) tazminat ödeyecek.
Türkiye Bilimler Akademisi’nde etik kurulu eski yöneticisi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hasan Yazııcı, eski YÖK Başkanı İhsan Doğramacı’yı kaleme aldığı eserinde başka bir profesöre ait bir çalışmayı aşırdığını iddia edince 15 Kasım 2000 tarihli makalesi nedeniyle mahkemelik olmuştu.
Akademisyen AİHM’de kazandı
Doğramacı, söz konusu yazıda kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla 29 Kasım’da mahkemeye başvurmuştu. Yerel mahkeme, intihal suçlamasını temelsiz bularak Mayıs 2006’da kişilik haklarına saldırıda bulunduğuna kanaat getirdiği Yazıcı’nın Doğramacı’ya tazminat ödemesine hükmetti. Yazıcı’nın itirazı bir yıl sonra sonuçsuz kaldı.
AİHM, ifade özgürlüğünün haksız bir saldırıyla kısıtlandığına ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin ihlal edildiğine inanan Yazıcı’yı haklı buldu. AİHM’in bugün (15 Nisan) açıkladığı kararda, altı yıl gibi uzun bir süre alan yargı sürecini de uzun buldu; adil yargılanma hakkına dair AİHS’nin 6. maddesinden de ihlal tespit etti.
Türkiye, Yazıcı’ya 6 bin 500 avro manevi tazminat ve bin 500 avro da mahkeme gideri ödeyecek. (EÖ/HK)