Emrullah Derman'ın "gözaltında falakaya yatırıldığı, üzeri soyulduktan sonra, gözleri bağlanarak, hortumla üzerine tazyikli su sıkıldığı" gerekçesiyle yaptığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuru haklı bulundu. Ayrıca, sivil memur olarak işe alındığı Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) askeri mahkemede yargılanan Mualla Gökçe İçen'in başvurusu da haklı bulundu. AİHM, her iki başvuruda da Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti.
AİHM, Türkiye'nin, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) kötü muamele ve işkencenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti. Türkiye, 48 yaşındaki Derman'a mahkeme masrafları dahil 43 bin avro (99 bin TL) ödeyecek.
İstanbul'da yaşayan mağaza sahibi Derman, 1999'da soygun suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Derman, gözaltında kötü muamele ve işkence gördüğü iddiasıyla 2002'de AİHM'e başvurmuştu.
Başvuruda, kötü muamele doktor raporlarıyla belgelenirken, Derman'ın yaşadıkları nedeniyle hala psikolojik tedavi gördüğü açıklanmıştı.
Derman'a kötü muamelede bulunan polisler, mahkemede suçlu bulunmuş ancak aldıkları 10 aylık hapis cezası tecil edilmişti. Başvuruda, suçluların gerekli şekilde cezalandırılmadığı da yer aldı.
Sivili askeri mahkemede yargılama cezası
TSK'da tercüman olarak işe giren Mualla Gökçe İçen de, "amirlerine hakaret ve emirlere uymamak suçundan'' askeri mahkemede yargılandığı gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum ettirdi.
TSK'da memur statüsüyle işe girdikten sonra, 2004'te çıkan bir tartışmada "amirlerine hakaret ve emirlere uymamak suçundan'' askeri mahkemede yargılanan İçen, aldığı yedi aylık cezanın yarısını da askeri mahkemede tamamlamıştı.
İçen, 2006'da AİHM'ye yaptığı başvuruda, sivil bir vatandaş olmasına rağmen askeri mahkemede yargılanmasını gerekçe göstererek, "Türkiye'nin, AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiğini'' ileri sürmüştü.
Başvuruyu haklı bulan AİHM, İçen'e, 15 bin avro (34.5 TL) tazminat ödenmesini kararlaştırdı. (AS)