PKK yöneticisi olmak suçlamasıyla 18 yıl 9 ay hapis cezası verilen Cevat Soysal’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuruyla ilgili karar bugün açıklandı.
Soysal, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesi ile bu maddedeki “İddia tanıklarını sorguya çekmek veya çektirmek, savunma tanıklarının da iddia tanıklarıyla aynı koşullar altında davet edilmelerinin ve dinlenmelerinin sağlanmasını istemek” maddesinin ihlal edildiğini söyleyerek AİHM’e başvurmuştu.
Soysal, başvurusunda, mahkeme kararının doğruluğu kanıtlanmayan telefon tapelerine göre verildiğini, kanıtlardan bir kopya almasına izin verilmediğini ve tanıkların mahkemede dinlenmediğini ifade etmişti.
AİHM bugünkü kararında, Soysal’ı haklı buldu, sözleşmenin 6/1 ve 6/3 maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye adil yargılanma hakkını ihlalden tazminat ödemeye mahkum oldu. Soysal’a 7 bin 500 Euro manevi tazminat, 2 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenecek.
Yargılama üç yıl sürdü
Cevat Soysal hakkında 7 Temmuz 1999’da gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı, 13 Temmuz’da Moldova’ya yakalanıp aynı gün Türkiye’ye getirildi. 21 Temmuz’a kadar MİT’te sorgulandı.
Türkiye’ye getirildikten sonra Temmuz 1999’da hakkında birçok haber yayınlandı. Haberlerde Soysal’dan “PKK’nin ikinci adamı”, “terörist”, “vatan haini”, PKK’nin Avrupa sorumlusu” diye bahsedildi.
9 Ağustos 1999’da hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi, yargılama başladı. Soysal, eski Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca PKK yöneticisi olmak ve ulusal egemenliği bölmeye ve devletin birliğini bozmaya teşebbüsle suçlandı.
Savcı, Soysal’ın PKK’nin Avrupa’daki liderlerinden biri olduğunu ve Romanya’daki kampta PKK üyelerine eğitim verdiğini, bu eğitimlerle ilgili de PKK Lideri Abdullah Öcalan’a rapor verdiğini iddia etti. Dava dosyasına Türkiye’deki bazı örgüt üyeleriyle yaptığı telefon konuşmalarının tapeleri de konuldu. Soysal kayıtların kendisine ait olmadığını söyledi. Ancak avukatının, bunların delil sayılamayacağı gerekçesiyle dosyadan çıkarılması talebi reddedildi.
İddianamede, Soysal’ın birçok bombalama, kundaklama açlık grevinin emrini verdiği ifade edildi.
Soysal’ın avukatı yargılama süresince ses analizi yapılarak, kayıttaki seslerin müvekkiline ait olmadığının kanıtlanmasını istedi. Mahkeme bu isteği Nisan 2001’de kabul etti. Ses analizi için iki polis görevlendirildi ancak Soysal’ın avukatının itirazı sonucu TRT’den uzman istendi. TRT uzmanları olmadığını söyledi.
Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi 25 Haziran 2002’de kararını verdi, Soysal örgüt kurmak ve yönetmek suçlamasıyla 18 yıl 9 ay hapse mahkum edildi.
Mahkeme kararında, Soysal’ın iddianamede suçlandığı gibi 13 Mart 1999’daki Mavi Çarşı patlamasıyla ilgisini kuracak somut kanıt elde edilemediği yer aldı.
Yargıtay 12 Aralık 2002’de mahkemenin kararını onadı.
30 Kasım 2008’de şartlı tahliye ile cezaevinden çıkan Soysal Almanya'ya ailesinin yanına yerleşti. 1981-1988 arasında Diyarbakır Cezaevi’nde kalmış olan 52 yaşındaki Cevat Soysal şimdi Almanya’da yaşıyor. (AS)