Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstanbul KCK davasında yargılanan siyasetçi Mustafa Avcı’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru bugün sonuçlandı.
AİHM, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “özgürlük ve güvenlik hakkı”nın düzenlendiği 5. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.
Avcı, siyasi faaliyetleri nedeniyle uzun süre tutuklu kaldığını belirterek AİHM’e başvurmuştu.
BDP ve KESK yöneticisiydi
Dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Başkanı ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) eski Genel Sekreteri Avcı, KCK İstanbul soruşturması kapsamında 30 Ekim 2011’de gözaltına alındı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
KCK adı altında İstanbul’daki 193 kişiyle ilgili hazırlanan 2 bin 401 sayfalık iddianame 19 Mart 2012’de kabul edildi.
TIKLAYIN - SUÇLARI: DERS VERMEK!
Avcı da iddianamede, Türk Ceza Kanunu’nun 314/1. ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca “KCK yöneticiliği” ile suçlandı ve 15 yıla kadar hapsi istendi.
TIKLAYIN - KCK İSTANBUL ANA DAVADA TÜM TUTUKLULARA TAHLİYE
Mustafa Avcı, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24 Nisan 2014’te verdiği kararla tahliye edildi.
Anayasa Mahkemesi’nden yanıt yok
Dava, Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından halen İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Sonraki duruşması 16 Haziran 2017’de.
Avcı’nın uzun tutukluluk ve özgürlük-güvenlik hakkının ihlali ile ilgili 5 Şubat 2014’te yaptığı bireysel başvuruya ise Anayasa Mahkemesi’nden henüz yanıt gelmedi.
Mustafa Avcı da üç yıllık tutuklulukla ve etkin itiraz ve tanzim mekanizmalarının yokluğuyla ilgili AİHM’e başvurdu.
“Kısa süre içinde karar ve başvuru hakkı”
Kararını bugün açıklayan AİHM, AİHS’in şu hükümlerinin ihlal edildiğine hükmetti:
Madde 5/4: Yakalama veya tutulma yoluyla özgürlüğünden yoksun kılınan herkes, tutulma işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar verilmesi ve, eğer tutulma yasaya aykırı ise, serbest bırakılması için bir mahkemeye başvurma hakkına sahiptir.
Madde 5/5. Bu madde hükümlerine aykırı bir yakalama veya tutma işleminin mağduru olan herkes tazminat hakkına sahiptir. (AS)