Diyarbakır’daki Hizbullah davası sanıklarından İshak Sağlam’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusu sonuçlandı.
Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yargılamanın uzunluğuyla ilgili ihlalin düzenlendiği 6/1 maddesinden Türkiye’yi mahkum etti.
Sağlam’a 5 bin Euro manevi tazminat ile 1500 Euro mahkeme masrafı ödenecek.
Baskında bulunan hard disk kanıt oldu
1966 doğumlu İshak Sağlam, Diyarbakır’da avukatlık yapıyordu.
Nisan 2000’de Hizbullah üyeliğiyle suçlanarak tutuklandı.
Altı yıl sonra, Nisan 2006’da “yasadışı örgüt üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Deliller arasında, 2000 yılındaki Hizbullah operasyonunda, örgütün evinde bulunan hard disk’ten çıkarılan ve örgüt üyelerine ait olduğu iddia edilen yazılı beyanları bulunuyordu. Bu beyanlarda, Sağlam’ın “örgüte yeni katılanlara eğitim verdiği ve örgüte üye kazandırdığı” iddia ediliyordu. Ayrıca bazı hücrelerin sorumlusu olduğu da ileri sürülüyordu.
İshak Sağlam karara itiraz etti ve aleyhine tanıklık eden iki kişiye dair delilleri mahkemenin gözönüne almadığını ve tanıklara soru sormasına izin verilmediğini, taleplerinin reddedildiğini belirtti.
Ancak itirazları reddedildi ve karar, Yargıtayca Kasım 2007’de onandı.
Polis sorgusu, avukatı olmadan yapıldı
Sağlam da bunun üzerine AİHM’e başvurdu.
Başvurusunda, adil yargılama hakkının ihlal edildiğini, yargılamanın makul sürede bitirilmediğini, tanıklara çapraz sorgu yapılamadığını ifade etti.
Ayrca Emniyet Müdürlüğündeki sorgusunda, avukat bulundurma hakkını da kullanamadığını ve delil olarak kullanılan hard disk’i inceleyemediklerini ekledi.
AİHM dün açıkladığı kararıyla, Türkiye’yi yargılamanın makul sürede bitirilmemesinden tazminata mahkum etti.
İstanbul Beykoz'da 17 Ocak 2000 tarihinde düzenlenen, Hizbullah örgüt lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü baskında ele geçirilen 24 hard disk, baskında tahrip edildiği için çözümlenmek üzere ABD’ye gönderilmişti. Çözümleme, altı yıl sonra, 2006’da tamamlanmıştı. (AS)