Fotoğraf: AA
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransa'da bazı meslek gruplarına getirilen COVID-19 aşı zorunluluğunun kaldırılması için 672 itfaiyecinin yaptığı başvuruyu kabul etmedi.
AİHM, 672 itfaiyecinin Fransa'da COVID-19 aşı zorunluluğunun kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, "başvuranlar onarılamaz zarar riskine maruz kaldığında acil prosedürle mahkemeye başvurmasına imkan tanıyan" 39. maddesi kapsamında yaptığı başvuruyu karara bağladı.
AİHM yaptığı açıklamada, başvuruyu dün (24 Ağustos) değerlendiren yedi yargıcın "yaşam hakkı" ve "aile ve özel hayat" haklarına yönelik ihlalleri gerekçe gösteren itfaiyecilerin başvurusunun 39. maddenin kapsamına girmediğine karar verdiğini duyurdu.
Tartışmanın esasına ilişkin bir karar alınmadığının altını çizen AİHM, bu tür yükümlülüklerin, demokratik toplumlarda gerekli olabileceğini ifade etti.
TIKLAYIN - Fransa'da Covid yasası: Neden karşı çıkıldı?
Ne olmuştu?
Fransa'da Anayasa Konseyi'nin 5 Ağustos'ta onayladığı, 9 Ağustos'ta yürürlüğe giren COVID-19 ile mücadele yasası kapsamında bakımevleri ve hastane çalışanları ile itfaiyecilere aşı zorunluğu getirilmişti.
Karşı çıkanların "sağlık diktatörlüğü" olarak eleştirildiği yasa kapsamına getirilen sağlık ruhsatı uygulaması, bölgeler arası yolculuklar, hastane, bakımevleri, alışveriş merkezleri hariç 50 kişiden fazla kapasiteli kapalı mekan, restoran, kafeterya, sinema salonu, müze ve eğlence parklarına giriş için Kovid-19 aşılarını tamamladığını belgelemeyi, son 72 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucunu göstermeyi ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlamayı gerektiriyor.
Fransa'da hükümetin COVID-19 ile mücadele kapsamında getirdiği aşı zorunluluğu ve sağlık ruhsatı uygulaması başta Paris olmak üzere ülkenin birçok kentinde her Cumartesi düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor. (KÖ)