Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uyuşturucu suçlarından mahkum olan Yılmaz Aydemir’in başvurusuyla ilgili kararını bugün açıkladı.
Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5/4 maddesi uyarınca “adil yargılanma hakkının” ihlal edildiğine karar verdi, tazminata ise hükmetmedi.
Tutukluluğuna itiraz etmişti
Ankara’da yaşayan Yılmaz Aydemir, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, “uyuşturucu ticareti” suçlamasıyla Şubat 2016’da gözaltına alındı. Üzerinde 1.27 gram eroin bulundu.
İfadesinde suçlamaları reddetti, 5 Şubat’ta ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
23 Şubat 2016’da hakkında iddianame hazırlandı, Türk Ceza Kanunu’nun 188. Maddesindeki “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti” ile suçlandı. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz olarak yargılandı.
Mahkeme bir ay sonra, 26 Nisan 2016’da kararını açıkladı, Yılmaz Aydemir 12 yıl, 6 ay, 5 gün hapse mahkum edildi. Aydemir tutuklandı.
Aydemir’in “suçu işlediğine dair şüpheden uzak şekilde delil elde edilemediği, kaçma şüphesinin olmadığı” şeklinde tutuklanmasına dair yaptığı itirazı reddedildi.
Ardından Anayasa Mahkemesine başvurdu, “tutuklanmasının kanuni olmadığını, mahkul şüpheye veya bir gerekçeye dayanmadığını” ifade etti. Bu arada, 12 Nisan 2018’de de yargılandığı davada karar kesinleşti. 10 Mayıs 2019’da kararını açıklayan AYM, başvurusunu kabul edilemez buldu. Aydemir bu kararın ardından AİHM’e başvurdu.
AİHM’e başvurusunda, tutukluluğuna dair mütalaanın kendisine yazılı olarak tebliğ edilmediğini, bunun “silahların eşitliği ilkesine” aykırı olduğunu, aleyhindeki işlemlere itiraz hakkının ihlal edildiğini belirtti. AİHM bugünkü kararında Aydemir’i haklı buldu. (AS)