Haberin İngilizcesi için tıklayın
Müebbet hapse mahkum olduğu sırada tıp fakültesi son sınıf öğrencisi olan Mehmet Reşit Arslan ile yine üniversite öğrencisi olan hükümlü Orhan Bingöl’ün hapishanede bilgisayar kullanmaları için yaptıkları başvuru, 13 yıl sonra sonuçlandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) iki mahpusun da eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi, talep olmadığından tazminata hükmetmedi.
TIKLAYIN - CİSST’ten “Hapishanelerde İfade Özgürlüğü” Kitabı
Tıp fakültesinde öğrenciydi
Mehmet Reşit Arslan 1992’de, Orhan Bingöl de 1995’te ömür boyu hapse mahkum edildi.
Arslan 13 Mart 2006’da hükümlü bulunduğu İzmir F Tipi Cezaevinde internet bağlantılı bilgisayar kullanmak üzere cezaevi idaresine başvuru yaptı.
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 67. maddesine göre, “Hükümlü, odasında bilgisayar bulunduramaz. Ancak, Adalet Bakanlığının uygun görmesi hâlinde eğitim ve kültürel amaçlı olarak bilgisayarın ceza infaz kurumuna alınmasına izin verilebilir. Bu haklar, tehlikeli hâlde bulunan veya örgüt mensubu hükümlüler bakımından kısıtlanabilir.”
Cezaevi idaresi, kanunun son fıkrasındaki kısıtlamaya dayanarak ve Arslan’ın mahkum olduğu yasadışı örgütle bağlantılı başka hükümlülerin de hapishanede bulunduğu gerekçesiyle, bilgisayar içeren bir eğitime katılmasına izin vermedi, talebini reddetti.
Arslan infaz hakimliğine itirazda bulundu, hüküm giydiği sırada tıp fakültesi son sınıf öğrencisi olduğunu, yüksek öğrenimini sürdürmek için bilgisayara ihtiyacı olduğunu ifade etti. Ayrıca buna dair masrafları ödemeyi de taahhüt etti. Hakimlik bu talebi de reddedince başvurduğu Ağır Ceza Mahkemesi de aynı yönde karar verdi.
Bolu F Tipi Cezaevine nakledildiğinde aynı başvuruyu burada da yaptı ancak aynı süreç işledi ve bilgisayar kullanmasına izin verilmedi.
Başka hapishane, aynı karar
Kocaeli F Tipi Cezaevinde hükümlü bulunan Bingöl’ün 1 Ağustos 2006’da bilgisayar kullanma talebi de yine cezaevi idaresince ve ardından başvurduğu hakimlik ve mahkemece reddedildi.
İki mahpus da bunun üzerine 2006 yılında AİHM’e başvurdu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2/1 maddesindeki eğitim hakkının ihlal edildiğini ifade ettiler.
AİHM de bugün açıkladığı kararıyla, her ikisi de yüksek öğrenimlerine devam etmek isteyen mahpusların eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. (AS)