Fotoğraf: Erhan Demirtaş
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhuriyet gazetesinin eski yönetici, yazar ve çalışanlarının 31 Ekim 2016’da gözaltına alınarak tutuklanmasına ilişkin yaptığı başvuruyu karara bağladı.
Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmeden AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkı ile ilgili 5. maddesinin birinci fıkrası ile ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.
AİHM, gazetenin o dönemki Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Akın Atalay ile karikatürist Musa Kart dahil olmak üzere Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Karasinir, Güray Tekin Öz ve Bülent Utku’ya ayrı ayrı 16'şar bin Euro para cezası ödenmesini kararlaştırdı.
AİHM gerekçeli kararında Cumhuriyet gazetesi eski çalışanlarının gözaltına alınmaları ve mahkeme öncesi tutukluluk hallerinin mantıklı gerekçelere dayanmadığı görüşüne vardı.
Musa Kart: Özür bekliyorum
Kararın ardından tepkisini getiren Musa Kart kişisel hesabından "Cezaevi kapısında söylediğimi bugün de tekrarlıyorum: Ben bir özür bekliyorum !.." diye yazdı
Cezaevi kapısında söylediğimi bugün de tekrarlıyorum:
— Musa Kart (@MusaKart) November 10, 2020
Ben bir özür bekliyorum !.. https://t.co/RLHmT65u5Q
Önderoğlu: Diliyoruz ki iktidarlar artık gazetecilerin yakasını bırakır
Kararı bianet'e değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol önderoğlu "AİHM kararı, politik baskılara endeksli bir şekilde gazetecilerin keyfi şekilde kullanıldığını ve yargının da bu ihlallere dahil olduğunun göstergesidir. Ümit ediyoruz ki, Yargıtay da gazetecilerin dosyasında gündeme ilişkin eleştirel haberciliğin suç olmadığını tescil eder. Yine diliyoruz ki, bu ağır mahkumiyetten sonra iktidarlar artık gazetecilerin yakasını bırakır" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları, 31 Ekim 2016 günü "FETÖ ve PKK'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla gözaltına alındı. Daha sonra da tutuklandı.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 25 Nisan 2018'de karara bağlandığı dosyada 15 kişi hakkında toplam 81 yıl 45 gün hapis cezası verildi, üç kişi beraat etti.
Akın Atalay 8 yıl 1 ay 15 gün, Orhan Erinç 6 yıl 3 ay, Hikmet Çetinkaya 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu 7 yıl 6 ay, Bülent Utku 4 yıl 6 ay, Önder Çelik 3 yıl 9 ay, Musa Kart 3 yıl 9 ay, Hakan Karasinir 3 yıl 9 ay, Mustafa Kemal Güngör 3 yıl 9 ay, Güray Tekin Öz 3 yıl 9 ay, Aydın Engin 7 yıl 6 ay ve Ahmet Şık 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Karardan önce ve kararla birlikte, farklı aşamalarda, tutuklu yargılanan sanıklar tahliye edildi. Karardan sonra ise 5 yılın altında ceza alan sanıklar, Yargıtay’a başvuru hakkı olmadığı gerekçesiyle, cezalarının infazına başlanması zorunluluğu gerekçe gösterilerek yeniden cezaevine konuldu.
Yargıtay, yerel mahkemenin kararını “somut kanıt” olmadığı gerekçesiyle bozdu ve sanıkların beraatine karar verilmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay, beş yılın altında ceza alan sanıkların dosyasının da birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtince, cezaevine giren isimler tahliye edildi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi ise yargıtayın bozma kararına direndi. Dosya yeniden Yargıtay'a geldi.
TIKLAYIN - Cumhuriyet Davası Kronolojisi
TIKLAYIN - Cumhuriyet İddianamesinde Haberler Delil, Gazeteciler Tanık Oldu
TIKLAYIN - Cumhuriyet Davasında Gerekçeli Karar: Muhalif Görüntüsü Altında...
TIKLAYIN - Cumhuriyet Davasında Mahkeme, Mahkumiyet Kararında Israr Etti
TIKLAYIN - Cumhuriyet Davasında Toplam 81 yıl, 45 gün Ceza, Akın Atalay Tahliye
(HA)