Mahkeme, İtalya'yı 325, Fransa'yı 61, Türkiye'yi 54, İngiltere'yi 30 ve Romanya'yı da 26 kez, en az bir maddeyi ihlalden mahkum etti.
Wildhaber : "Sözleşmenin yenilenmesi gerekiyor"
Toplantıda konuşan AİHM Başkanı Luzius Wildhaber, Avrupa ölçeğinde insan haklarının etkin korunması için Avrupa Birliği'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne tabi olmasının önemine işaret etti.
Mahkemenin işlevine değinen Başkan Wildhaber, Sözleşmenin yenilenmesinin hem "gerekli" hem de "acil" yapılması gereğinin altını çizdi. Bunun 2002'de de artış gösteren iş hacminin azaltılması açısından da önemli olduğuna işaret eden Başkan Wildhaber,
Mahkemeye "filtre" mekanizması
Mahkeme bu yolda bir yenilenme için şu reformları öneriyor : Açık şekilde tekrarlılık gösteren veya temelsiz başvuruları eleyecek ayrı bir "filtre mekanizmasının" uygulanması için hızlı bir prosedürün devreye sokulması. Bunun için, belki de Mahkemeye yeni bir birim eklenebilir.
2002 yıllına ait açıklanan rakamlar, mahkemeye her geçen yıl da çok iş düştüğünü gösteriyor. Mahkemenin genel verimliliği arttıysa da açıkladığı karar sayısında bir önceki yıla göre hafif bir azalma var : Bir önceki yıl 889 karar açıklanırken 2002'de 844 karar kamuoyuna duyuruldu.
Bunda, davaların ele alınmasına ilişkin Pinto Yasası'nın yürürlüğe girmesi nedeniyle İtalya'dan başvuruların azalması etkili oldu.
Türkiye 54 kez mahkum oldu
2002 yılına ilişkin tabloda, en az bir ihlal nedeniyle mahkumiyet kararı verilen ülkelerin başında 325 kararla İtalya geliyor. Onu, 61 kararla Fransa, 54 kararla Türkiye, 30 kararla İngiltere ve 26 kararla Romanya izliyor.
Mahkemenin duyurduğu rakamlar içerisinde, ülkelerin Sözleşmenin hangi maddesini kaç kez ihlal ettiklerini gösteren bir tablo da yer alıyor. Buna göre, İtalya'ya verilen mahkumiyet kararlarının büyük çoğunluğu ile Fransa'ya ilişkin kararların yargı sürecinin uzunluğu ile ilgili olduğu görülüyor.