Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM/ICC) tarafından yürütülen proje kapsamında kurulan Çocuk Gözlemevi, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Çocuk Hakları Davaları istatistiklerine ilişkin infografikleri yayınladı.
Verilere göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye kararlarının yüzde 2,9'u çocuk hakları ile ilgili.
1990'dan günümüze kadar tespit edien 102 dava içinden 96'sında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki haklardan en az birinin ihlal edildiğine kara verildi, 5 davada ise herhangi bir ihlale rastlanmadı. Bir başvuru ise mahkeme tarafından kabul edilmedi.
İhlalin gerçekleştiği şehirler sıralamasında 25 olayla İstanbul ilk sırada yer alırken, 15 olayla İzmir ikinci ve 7 olayla Diyarbakır üçüncü sırada geliyor.
AİHM'in çocuk haklarına ilişkin kararları ortalama 6,1 yılda verdiği görüldü. AİHM son yirmi yıl içinde Türkiye'nin taraf olduğu çocuk hakları davalarında Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS)'ye beş kararda atıfta bulundu.
AİHM'de en çok ihlal kararı verilen maddeler ise şöyle sıralanıyor: Madde 2- Yaşam Hakkı, Madde 3 - İşkence Yasağı, Madde 6 - Adil Yargılanma Hakkı.
AİHM'nin verdiği kararlar BM ÇHS açısından değerlendirildiğinde, ÇHS'nin 37., 6. ve 40. maddeleri ile bağlantılı kararların yoğunluğu göze çarpıyor.
Raporda bazı karalardan örnekler de verildi:
Madde 2 - Yaşam Hakkı : Başvuranını çocuğunun gerekli önlemlerin alınmamış olmasından dolayı inşaat alanında bulunansu dolu çukura düşmesi ve hayatını kaybetmesi.
Madde 3 - İşkence Yasağı: Hırsızlık şüphesi ile gözaltına alınan çocuğun kötü muameleye maruz kalması.
Madde 10 - İfade Özgürlüğü: Çocuklarının anadilinde eğitim görmesine isteyen velilerin dilekçe vermeleri üzerine gözaltına alınmaları.
Madde 13 - Etkin Başvuru Hakkı: Yeni doğan bir çocuğa HIV içeren kan verilmesi ve iç hukukta yargılamaların hızlandırılmasına yönelik olarak etkin hukuk yolları bulunmaması.
Madde 14 - Ayrımcılık Yasağı: Başvuranını konservatuar sınavını kazanmış olmasına rağmen görme engelli olması nedeniyle kaydının yapılmaması ve ayrımcılığa maruz kalması. (AÖ)
İnfografiğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.