Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Diyarbakır'da birçok kez eşinin saldırılarıyla karşı karşıya kalan, bu saldırıların sonunda annesini kaybeden Nahide Opuz'un başvurusunu görüşecek.
Dosyayı 7 Ekim'de alan AİHM, başvuruyu kabul edip etmeyeceğine karar verecek ve esastan inceleyecek. Opuz, devletin kendisini eşi H.O.'nun şiddetinden korumadığı gerekçesiyle AİHM'e başvurmuştu.
Şiddete hafif ceza ve çaresizlik cinayete yol açtı
Beş yıllık bir beraberlikten sonra Kasım 1995'te evlendiği H.O ile üç çocuk sahibi olan Opuz, sonraki üç yıl süresince annesiyle birlikte H.O.'nun darplarına, bıçaklı saldırısına ve bir kez da araçla ezme girişimine maruz kaldı.
Darp ve ağır yaralama ve cinayete teşebbüsten hakkında dava açılan H.O. "kanıt yetersizliği" gerekçesiyle yaptırımla karşılaşmadı. İki kez gözaltına alınan H.O., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Araçla ezme girişimine para cezası
İki kadının saldırılarla ilgili şikayetlerini geri çekmeleri üzerine, şikayete bağlı suçlardan olduğu gerekçesiyle davalar düştü. Araçla ezme girişimiyle ilgili sadece üç ay hapse mahkum edilen H.O.'nun cezası ardından paraya çevrildi.
29 Ekim 2001'de eşini yedi bıçak darbesiyle yaralayan H.O., para cezasıyla kurtulduğunda polise, "Annesi işimize karıştığı için sık sık kavga ediyoruz" şeklinde ifade vermişti.
Eş, kızını İzmir'e götüren anneyi öldürdü
Nisan 1998 ile Ekim-Kasım 2002'de hayati tehlike içerisinde olduklarını ve tehdit edildiklerini ifade ederek H.O.'yu şikayet eden genç kadın ve annesi, bu kişinin vakit kaybedilmeden tutuklanmasını talep ettiler.
Sonunda, 11 Mart 2002'de kızını yanına alarak İzmir'e yerleşmeye karar veren annesi, yolda taşıma aracının önünü kesen H.O.'nun açtığı ateşle öldü. Cinayetten açılan dava Yargıtay aşamasında bulunuyor.
Opuz: Yaşam hakkımıza duyarsız kalındı
AİHM'e başvuran Opuz, başvurusunda, yetkililerce yaşam haklarının korunmadığını, annesiyle maruz kaldıklarını şiddet ve tehditlere yerel makamların duyarsız kaldıklarını bildirdi. Başvuru, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "yaşam hakkı"nı güvence altına alan 2. maddesi ile "işkence ve insanlıkdışı ve onur kırıcı muamele yasağı"nı düzenleyen 3. maddesiyle "mahkemelere etkin başvuru hakkı"na dair 13. maddesine dayandırıldı.
Başvuruda, kadınları aile içi şiddetten koruyan bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle de ve ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle de AİHS'nin "ayrımcılık yasağı"nı düzenleyen 14. maddenin de çiğnendiği belirtildi. (EÖ/EÜ)