Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “Adil yargılanma” talebiyle 212 gündür ölüm orucu eyleminde olan tutuklu avukat Aytaç Ünsal için yapılan tedbir talepli başvuruyu reddetti.
AİHM kararında, devletin Ünsal’ın bağımsız hekim talebini göz önünde bulundurması gerektiğinin de altını çizdi.
Sonucu sosyal medyadan duyuran Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) açıklamaları şöyle:
“Sorumluluk tüm yargı makamlarının”
“Aytaç Ünsal’ın sağlık durumu nedeniyle AİHM’e yapılan tedbir talepli başvuru sonuçlandı. Mahkeme Ebru’nun yaşamını yitirdiğini bilmesine rağmen Aytaç için yapılan başvuruyu reddetti.
“Mahkemeye sunulan hastane ve Tabipler Birliği raporları pandeminin yarattığı ek riskleri ve mahpus koğuşunun negatif etkilerini tanımlamasına rağmen mahkeme ilgili belgelere değinmeksizin, Aytaç ile ilgili yakın bir tehlike olmadığı gerekçesi ile ret kararı verdi.
“Ebru’nun yaşamını yitirmesinden hemen önce Anayasa Mahkemesi de yakın bir tehlike olmadığını söylemişti. Bu aşamadan sonra Aytaç ile ilgili yaşanabilecek olumsuz bir sonucun sorumluluğu, gereğini yerine getirmeyen tüm yargı makamlarındadır.”
Ebru’nun yaşamını yitirmesinden hemen önce Anayasa Mahkemesi de yakın tehlike olmadığını söylemişti. Bu aşamadan sonra Aytaç ile ilgili yaşanabilecek olumsuz bir sonucun sorumluluğu, gereğini yerine getirmeyen tüm yargı makamlarındadır.
— Çağdaş Hukukçular Derneği (@chdgenelmerkez) September 1, 2020
Ne olmuştu?
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlardan Ebru Timtik, Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyordu.
205 gündür ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal da halen pandemi hastanesi olan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde.
Ebru Timtik örgüt üyeliği suçundan 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. ÇHD’li avukatların yargılandığı dosya Yargıtay aşamasında. Timtik ve Ünsal’ın tahliyesi için Anayasa Mahkemesine 10 Ağustos’ta başvuru yapıldı.
Başvuruda, “Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen raporlar gereğince tahliyeleri gerekirken haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunmaları ve tutuldukları hastane ortamında sağlık durumlarının daha da kötüye gitmesi hali de gözetildiğinde, tedbiren tahliye edilmesi için mahkemeye yazı yazılmasını talep ederiz” denildi.
AYM, ölüm orucunun kritik aşamasında olan iki avukatın sağlığının tehlikede olmadığına hükmederek başvuruyu reddetti.
İstanbul Adli Tıp Kurumu, avukatlar Timtik ve Ünsal ile ilgili raporunu 30 Temmuz 2020’de açıkladı ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Timtik, 27 Ağustos'ta, ölüm orucunun 238. gününde tutulduğu hastanede hayatını kaybetti. (TP)