Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi 71 yaşında askere alınan Hamdi Taştan'a 6 bin avro (yaklaşık 11 bin YTL) ödemeye mahkum etti.
Mahkeme, oybirliğiyle aldığı kararda Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "insanlık dışı ve onur kırıcı muameleyi" yasaklayan 3. ve "yargıya etkin başvuru hakkı"nı düzenleyen 13. maddelerini ihlal ettiğini söyledi.
20 yaşındakilerle birlikte
Bugün 79 yaşında olan Hamdi Taştan 15 Şubat 2000'de jandarma tarafından gözaltına alınarak Şanlıurfa askerlik şubesine götürüldü. Yapılan sağlık kontrolünün ardından Taştan'ın askerliğe elverişli olduğu belirtildi.
Taştan mahkemeye yaptığı başvuruda bir ay boyunca 20 yaşındaki askerlerle birlikte eğitimden geçirildiğini; askerlik sırasında aşağılandığını; üstlerinin onunla alay ettiğini, fotoğraf çektirmek için sigara verdiğini söyledi.
Yemek yemekte zorlandığını, kalp ve akciğer sorunlarından muzdarip olduğunu anlatan Taştan bu süre boyunca oğluyla iletişim kurmasının da mümkün olmadığını belirtti.
26 Nisan'da sağlık sorunları ve "yaşlılık" nedeniyle tezkeresinin verildiğini vurgulayan Taştan, çocukluğundan beri köylüler için çalıştığını; işi bırakında köylülerin kendisini "asker kaçağı" olarak ihbar ettiğini; okuma-yazma bilmediğini ve sadece Kürtçe konuştuğunu da ekledi.
Hükümet: Dosya yok
Hükümet, "benzer durumlarda olduğu gibi" Taştan'ın dosyasının da ortadan kaldırıldığını aktardı.
Mahkeme, verdiği kararda devletin kontrolü altında bulunan insanların gördüğü fiziksel ve ruhsal zararların nedenlerini bilmek ve açıklamak zorunda olduğunu hatırlattı.
Hükümetin, Taştan'ın askerlik hizmeti sırasında karşılaştığı güçlükleri ortadan kaldırmak için hiçbir önlem almadığına da vurgu yapan mahkeme bu yaşta bir insanı askerliğe zorlamakta "hiçbir kamu yararı olmadığını" da ekledi.
Hükümetse, 1986'da nüfusa kaydolan Taştan'ın da sorumluluğu bulunduğunu iddia etti. (EÜ/GG)