Hrant Dink katledileli henüz birkaç saat olmuştu, Agos'un önünden ve Taksim meydanından havaalanına gelmiştik.
Her zaman fevkalade eğlenceli geçen forum yolculuğu bu kez tarifsiz bir sevimsizlik içindeydi. Yolculukta bir kelime bile konuşmadık desem yeridir, foruma gelmek de, forum da anlamını kaybediverdi bir anda.
Burası yaz!
Yaklaşık sekiz saatlik bir yolculuktan sonra, sabah saat 5 sularında Nairobi'ye indi uçağımız. Güney yarımkürede malum yaz, zaten Kenya'da hep yaz, sabahın beşindeki sıcak hava önce hepimizi çarptı, ardından haftanın devamı için endişelendirdi. Sabahın beşinde yaklaşık 25 derece olan havanın gündüz nasıl olabileceğini tahmin bile edemedik.
Otele gittik, bir iki saat dinlendik, ardından kayıt işlemlerini yaptırmak için şehir merkezindeki forum alanına vardık. İstanbul'dan uzak kalmak zaten sinir bozucuydu, sabah haberleri de izleyememiştik, önceki akşam biz uçaktayken Taksim'den Agos'a Hrant Dink'e gidenleri de dinleyememiştik.
Sonunda bir şekilde İstanbul'la konuştuk, önceki günün haberlerini topladık, forumla ilgilenmeye başladık.
Cep telefonculardan destek
Yedinci Dünya Sosyal Forumu, Kenya'nın başkenti Nairobi'de Afrika Sosyal Forumu, Kenya Sosyal Forumu ve Dünya Sosyal Forumu sekretaryası tarafından düzenleniyor.
Forumun ana destekçisi ise ilginç, Kenya'nın büyük cep telefonu şirketlerinden CELTEL hem forumun ana destekçisi hem de insanların akreditasyon yapmak için kullandıkları yöntemin yaratıcısı ve faydalananı.
Dünya Sosyal Forumu'na kaydolmak için önce kocaman bir sıraya giriyorsunuz, ardından 2000 Kenya Şilini, yani 35 dolar ödeyerek bir cep telefonu hattı satın alıyorsunuz.
Bu cep telefonu hattını aktive ettikten sonra da 1800 Şilinlik (30 dolar) kontura mal olan bir mesaj gönderip, kayıt işleminizi tamamlıyorsunuz. Böylece de bir cep telefonu hattınız olmuş oluyor.
Anında telefon bize uygun da
Türkiye'den ya da Afrika dışından gelenler için uygun bir yöntem elbette, zaten kendine başka cep telefonu hattı alacak olanlar böylece hatta direkt sahip olabiliyorlar.
Ancak CELTEL'in hemen hemen bütün Afrika'da faaliyet gösteren bir cep telefonu şirketi olduğunu, kıtadan da foruma yaklaşık 40 bin kişinin katılmasının beklendiğini düşündüğünüzde aslında CELTEL'in ne kadar karlı bir iş yaptığını görüyorsunuz.
Forumun başka bir ilginç tarafı ise bugüne kadar gördüğüm dünya sosyal forumları içinde en yüksek kayıt ücretinin isteniyor olması. Kenyalı iseniz ödemeniz gereken kayıt ücreti 500 Şilin, yaklaşık 10 dolar.
Asgari ücretin 2500 Şilin olduğu bir yer için oldukça yüksek. Afrika kıtasından gelenler içinse 750 Şilin, bu da yaklaşık 14 dolar ediyor ki iyi para. Türkiye ya da Latin Amerika gibi gelişmekte olan yerlerin vatandaşları 2000 Şilin (35 dolar), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa vatandaşları ise 8000 silin (150 dolar) ödüyorlar.
2,5 Milyon kayıtlı AIDS'li
Forum alanında kayıt sırasında tanıştığımız Kenyalılar da ücretin yüksekliğinden yakınıyorlardı, hatta pek çok insanin yüksek kayıt ücreti nedeniyle, eğer sponsorları yoksa foruma katılamayacaklarını söylediler.
Forum cumartesi günü yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir açılış yürüyüşü ile başladı. Afrika kıtasındaki ikinci dünya sosyal forumunun ana meselelerinden biri elbette AIDS.
Bugüne kadar bütün sosyal forumların resmi tişörtleri "Başka Bir Dünya Mümkün" sloganını taşıyordu. Kenya'daki tişörtlerin sloganı ise "AIDS'siz bir Başka Dünya Mümkün..."
Sadece Kenya'da 2.5 milyon kayıtlı AIDS hastası var. Kayıtlı olmayanların sayısı tahmin edilemiyor...
Tutu; Mandela, Ebadi
Forum beş gün boyunca özellikle Afrika'nın sorunlarına, genelde de dünyanın dertlerine alternatif bakış açıları geliştirmeye çalışacak.
Kenya için en önemli sosyalleşme mekanlarından biri olan futbolun mabedi Kasarani'deki eski diktatör Moi'nin adını taşıyan MOI Uluslararası Spor Komplesi forumun toplantılarının gerçekleşeceği alan.
Her biri 5 biner kişilik beş çadır ve yüzlerce toplantı salonuyla beş gün boyunca binden fazla toplantı ve etkinlik gerçekleşecek.
Forumun konuşmacıları arasında aktivist Rahip Desmond Tutu, bir video konferansla Nelson Mandela, İranlı hukukçu Şirin Ebadi, Winnie Mandela gibi isimler de var. (ÇM/BA)