Sie "Bu mesajı filmlerimle göndermek istiyorum, umarım Afrikalılar bunu ciddiye alır," diyor.
Sie, 1991 Mart'ında Sierra Leone'de iç savaş patlak verdiğinde, Dakar'daki Avrupa veya Amerika'ya geçmek isteyen diğer mültecilerin aksine, Senegal'e yerleşmeyi ve orada yeteneklerini keşfetmeyi seçti.
Sierra Leone'de Sierra Leoneli bir anneden doğmuş olmasına rağmen, Sie köklerini Senegalda buldu, çünkü babası bir Senegallıydı. Baba toprağına yaptığı ilk ziyarette büyükbabası onu sevinçle karşılamıştı.
Büyükbabanın ilhamı
Kendini "yaşlı adamın yeni bulunmuş torunu" olarak tanımlayan Sie "Büyükbabam bana büyük bir ilham kaynağı oldu. O her gün birkaç saatini bana ırkımı ve sosyal meseleleri de içeren her çeşit hikayeyi anlatmakla geçirir," diyor.
İngilizce konuşulan Sierra Leone'den gelen Sie, Senegal'e iyice yerleşmek, hassas araştırmalarını yürütmek ve mesajıyla Senegallı izleyicilerine seslenebilmek için Fransızcasını ve yerlilerin kullandığı Wolof dilini geliştirmeye çalışıyor.
Sie'nin mesajının ana teması HIV/AIDS'in evrensel olduğu. "Büyükbabamla akşamüstü sohbetlerimizden birinde AIDS konusunu ortaya attım, büyükbabam AIDS'i gençlerin sorumsuz davranışları olarak nitelendirdi," diyor.
Yoksul kız Rama
Ama Sie bu açıklamayla yetinmedi. Kamerasını eline alarak HIV/AIDS'in yayılmasına neden olan sosyal faktörleri araştırmak için aralarında Gambiya, Gine ve Mali'nin bulunduğu, bölgenin diğer ülkelerini ziyaret etti.
Bir mülteci olan Sie meteliksiz, tek yatırımı ise kamerası. Hükümetten yardım talebi bir sonuca ulaşmamış, fakat daha sonra Dakar'daki Forut-Senegal adlı bir sivil toplum örgütü kendisine destek vermiş ve çalışmalarını ilerletmesi için Sie'ye Forut merkezinde sinemacılık bursu vermiş.
İlk film senaryosu "Rama, la Pauvre Fille" (Yoksul Kız Rama). O zamandan beri Sie çocuk istismarı ve HIV/AIDS konularını araştırıyor.
"Bazı insanlar çok inatçı oluyor, bazıları hala AIDS/HIV'in Afrika'da cinsel ilişkiyi engellemek ve çocuk doğumunu kontrol altına almak için Amerikalıların uydurduğu bir efsane olduğunu düşünüyorlar."
Görmezden geldikçe büyüyen sorunlar
"Yoksul Kız Rama" filmi amcası tarafından cinsel istismara ve tacize maruz kalmış bir kızın resmini çiziyor ve bu senaryosuyla Sie ne kadar büyük bir yetenek olduğunu kanıtlıyor.
Çocuk istismarı ve HIV/AIDS'i hem gençleri hem yaşlıları tehdit eden önemli konular olarak ele alıyor ve "İnsanlar görmezden geldikçe bu konular Afrika'nın en önemli sorunları olmaya devam edecek," diye ekliyor.
Sie, HIV/AIDS ve çocuk istismarına karşı verdiği mücadelede yalnızca küçük bir kameraya sahip; fakat kendini hastalığın varlığına inanmayanların yanıldığını kanıtlamaya adamış.
Sie HIV/AIDS ve Afrika'daki mülteci krizi ilişkisini anlattığı ikinci senaryosunun çalışmalarına başladı. Onun rüyası, film yaptığı sürece doğduğu yer olan Sierra Leone'yi hiçbir zaman unutmadan, filmlerini bölgesel ve uluslararası etkinliklerde göstermek. (LF/PT/NM)