Toplantıya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hülya Aytekin, MEÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tayyar Şaşmaz, Yrd. Doç. Dr. Resul Buğdaycı ve sağlık ocaklarının eğitim temsilcileri, doktorlar, hemşireler ve ebeler katıldı.
Aytekin: AIDS yalnızca tıbbi değil, ekonomik hastalık
Toplantının açış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Aytekin, 25 yaş altındaki kişilerde daha çok rastlanan AIDS'ten korunmanın en etkin yolunun bilgilenmeden ve koruyucu tedbirleri almaktan geçtiğini belirtti; "AIDS sadece tıbbi bir hastalık değil, aynı zamanda ekonomik bir hastalık" dedi.
Şaşmaz: AIDS'in erkekten kadına geçme riski 2 kat fazla
Tayyar Şaşmaz ise AIDS hastalığının epidemiyolojisi, görülme sıklığı, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Şaşmaz, Türkiye'de ilk vakanın 1985 yılında görüldüğünü ve o günden bugüne, toplam vaka sayısının bin 500, 2 bin dolayında olduğunun tahmin edildiğini, ancak bu rakamın ne kadar doğru olduğunun bilinmediğini ifade etti.
Türkiye'de hastalığın yüzde 51'lik oranla kadın erkek ilişkisiyle geçtiğini ve 15-39 yaş grubu insanlarda rastlandığını kaydeden Şaşmaz, hastalıkla mücadele için, toplumun etkin bir biçimde, sürekli incelenmesinin gerektiğini söyledi.
Şaşmaz, AIDS'le ilgili şunları söyledi:
"AIDS direkt olarak insanı öldüren bir hastalık değil. Bağışıklık sisteminin çökerttiği için insan, tetikte bekleyen diğer hastalıklarla ölmekte.
"Hastalığın erkekten kadına geçme riski 2 kat fazla.
"Hastalık genel olarak, cinsel partner sayısının fazla oluşu, cinsel ilişkide kondom kullanılmaması, anneden bebeğe bulaşma, kan ve kan ürünleri ile bulaşma ve infekte olmuş kan veya salgının enjektör, tıraş bıçağı, tırnak makası ile bulaşması ile yayılıyor."
Hastalığın dünyada ilk görüldüğü 1981 yılından bu yana toplam 40 milyon insanın AIDS nedeniyle öldüğünü ifade eden Şaşmaz, hastalığın bulaşmaması için çok eşlilikten kaçınılması, kondom kullanılması ve jilet, tırnak makası gibi aletlerin ortak kullanılmaması gerektiğini kaydetti. (TK)