Kongolu Kapinga Tshimanga’nın eşi Diela Joseph Diela, “karısı AIDS’li olduğu için Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde müdahale edilmediğini ve bu yüzden eşini kaybettiğini” belirterek Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığında suç duyurusu yaptı.
Diela Joseph Diela, avukatı Alper Can Aykaç ile birlikte, tercüman aracılığıyla verdiği ifadede şunları anlattı:
“Türkiye’de Kongo Demokratik Cumhuriyeti devletinden iltica etmek suretiyle bulunuyorum. 19 Şubat 2012’de Türkiye’ye giriş yaptım. 1,5-2 yıldır Eskişehir’de ikamet ediyorum.”
“15 Ocak 2015’te 6 aylık hamile olan eşim rahatsızlandığı için 112 acil servisi aradım, gelen ambulans eşimi Eskişehir Devlet Hastanesi’ne götürdü. Hastaneye intikal eder etmez görevli doktorlara eşimin AIDS hastası olduğunu söyledim. Eşime burada gerekli tetkikler yapıldı, eşimin AIDS hastalığı virüsü taşıdığı anlaşılınca Osmangazi Üniversitesi’ne sevk edildi.”
“Hastaneye almak istemediler”
“Daha sonra beni devlet hastanesinin veznesine yönlendirdiler., burada benim sigortamın bir gün önce dolmuş olduğu anlaşıldı. Ancak bana devlet hastanesinde yaptığım masraflar için 10 gün içinde ödeme yapabileceğim söylendi.”
“Ben eşimle birlikte Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne aynı gün başvurdum. Hastanenin acil bölümüne gittik. Bize burada sağlık sigortamızın olup olmadığı soruldu. Bizim sigortamızın olmadığını anladıklarında eşimi hastaneye almak istemediler. Hatta bizi getiren ambulans görevlilerine ‘Bu hastayı neden getirdiniz’ diye konuştular.”
Dört kez “nakledildi”
“Hatta ambulans görevlileri acildeki görevlilere eşimi hastaneye almaları için ricalarda bulundular. İki saat kadar acil bölümünde eşimle birlikte hiçbir müdahale olmadan bekledik. Eşim acilde bir yatakta yatıyordu, ancak hiçkimse ilgilenmiyordu.”
“Saat 17:00 sıralarında bir doktor geldi eşime serum takıldı, daha sonra da sigortamız olmadığından yeniden devlet hastanesine sevk edilmeye karar verildi. Bu arada eşim Khapinga Tshimanga’nın ağrıları ve sancıları devam ediyordu, biz tekrar aynı ambulansla devlet hastanesine geri döndük.”
“Devlet hastanesinde eşimi yatarak tedavi etmeye karra verdiler. Hastanede eşime … (ağrıkesici/ateş düşürücü) isimli bir ilaç verdiler. Ayrıca midesi için bir ilaç verdiler. Ancak hamile olduğu için daha fazla ilaç vermediler.”
“Ertesi gün sabah Yabancılar Şube’ye gittim ve ikemetgah süremi uzatıp sigortamı da yenilettim. 16 Ocak 2015’te saat 16:00 sularında sigorta yeniletmem ve ikemetgah süremin uzatılması işlemlerimi tamamladım. Aynı anda eşim tekrar Osmangazi Hastanesi’ne nakledildi. Ben doğrudan oraya gittim.”
“Bilincini kaybetmişti”
“Gittiğimde eşime Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bilemeyeceğim bir bölümde müdahale ediliyordu, ben gördüğümde eşimin dişleri kilitlenmiş vaziyetteydi, bildiğim kadarıyla burası hastanenin acil bölümüydü.”
“Eşim bilincini kaybetmiş vaziyetteydi. Ağzına oksijen maskesi takıldı hatta nefes alabilmesi için makinaya bağlandı. Durumu sürekli kötüye gidiyordu, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde iki gece kaldı. 18 Ocak 2015 günü öğle saatlerinde karnındaki bebeğin öldüğünü fark ettiler. Bildiğim kadarıyla bebeği anne karnından almadılar, saat 17:00 sıralarında da eşim vefat etti.”
“Eşime gerekli sağlık müdahalesi yapmayarak ölümüne neden olan tüm sağlık görevlilerinden ve amirlerinden şikayetçiyim, cezalandırılmalarını istiyorum. Ben eşimin AIDS hastası olduğu için müdahale edilmediğini düşünüyorum.”
Avukatı Aykaç da 112 kayıtlarının ve tüm hastane hasta kayıtlarının toplanmasını ve evraklarda imzası bulunan herkesin dinlenilmesini, kamera kayıtlarının toplanmasını talep etti. (AS)