AIDS Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Enver Tali Çetin, kongrenin açılış konuşmasında, AIDS ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda Türk toplumunda ciddi bir duyarsızlık geliştiğini söyledi.
Çetin, Türkiye'de HIV/AIDS'lilere karşı ayrımcılık uygulamalarının sürdüğü ve pek çok HIV/AIDS'linin danışmanlık hizmetinden yoksun kaldığına da dikkat çekti.
Sağlık personeli bilgisiz
Kongre'nin, "Cinsel Bilgisizlik Sonucu İstenmeyen Gebelikler ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar" başlıklı oturumunda, Türkiye'de gençlerin ve sağlık personelinin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, gebelik ve bunlardan korunma yolları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı vurgulandı.
Levent Akın'ın yönettiği oturuma Nuriye Ortaylı ve Tarık Altınok konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmacılar şu noktalara dikkat çekti:
* Türkiye'de gençlere ve sağlık personeline cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, HIV/AIDS ve cinsellik konularında yeterli eğitim verilmiyor.
* Sanıldığının aksine, 1985'de Türkiye'deki ilk vakanın çıkışından bu güne kadar, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve AIDS konusunda toplumun duyarlılığının artışını beklerken, son yıllarda ciddi bir duyarsızlık gelişiyor.
* Sağlık Bakanlığı'nın 1998 tarihli verilerine göre, Türkiye'de her 100 kadından 29.7'si, en az bir kez isteyerek düşük yapmış durumda.
* Türkiye'de istenmeyen gebelikler çok fazla. Her yıl 300 bin gebelik sonlandırılıyor, 1.5 milyon doğum oluyor. Bu doğumların da 300 bin'i istenmiyor. Yani, Türkiye'de her yıl 1 milyon 200 bin planlanan gebeliğe karşılık, 600 bin planlanmamış gebelik var.
* Türkiye'de nüfusun tamamına yakını, doğum kontrol yöntemlerinden haberdar. Ancak, bu yöntemler hakkında yanlış ya da eksik bilgiye sahip. Kontrol yöntemleri ya yanlış kullanılıyor ya da yanlış bilgilendirmeler nedeniyle kullanmaktan vazgeçiliyor.
* Gençler, korunmak ya da bilgilenmek istese de, danışmanlık ve hizmet alabileceği kurumlar çok az. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde gençlerin ihtiyacı karşılanamıyor.
* Türkiye'de kırsal kesim nüfusunun yüzde 45'i istenmeyen gebeliği sonlandırmıyor. Yani, gebelik doğumla sonuçlanıyor.
Gündemdeki konular
12-14 Kasım 2001 tarihleri arasında İstanbul'da Harbiye Askeri Müze'de düzenlenen kongrenin ana konuları şunlar:
"Eğitim: Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve HIV/AIDS'in bulaşması, Korunma"; "Güvenli Cinsel Yaşam: Kondom Kullanımı, Cinsel Bilgisizlik, Cinsel Taciz"; "HIV/AIDS ile Yaşayanlar: Tanı, Tedavi, Sosyal Hizmet, Sağlık Hizmeti, Danışmanlık, Hasta Hakları"; "Uluslar arası ve Ulusal Durum, Epidemoloji: WHO, UNAIDS, UNICEF, UNFPA, NGO'lar, Internet."