Türkiye ve Japonya'dan
17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremde yitirilen heykellerin yeniden kazandırılmasını amaçlayan sempozyum Değirmendere Belediyesi ve Mimar Sinan Üniversitesi iş birliğiyle düzenleniyor ve Kültür Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla yürütülüyor. Sempozyuma bu yıl yapıtlarıyla katılan heykel sanatçıları: Türkiye'den Ayla Turan Tan , Yıldız Güner ve Ebru Yılmaz , Japonya'dan T. Maeda ve O.Kanemaki.
Çalışmalarını Çınarlık Meydanı 'nda sürdüren sanatçılara halk ilgi gösteriyor. Başka kentlerden de gelen konuklar, eserlerini meydana getirirken sanatçıları izleme ve onlardan bilgi alma fırsatı da buluyor.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve15 Temmuz'da sona eren Resim Sempozyumu'na da Mimar Sinan Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Mete Ağyar , Senada Hasanbeyoğlu , Melike Didem Kesim , Aytaç Armağan , Sosyal -Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneğinden Gökhan Deniz , Melike Diribaş , Özlem Deniz , Değirmendere Belediyesi Belde Sanatevi Resim Öğretmenleri Sevgi Yanar , Özeren Gökçe , Belde Sanatevi Resim Kursiyerleri, Değirmendereli çocuklar ve yerel sanatçı Feridun Yüksel katılmışlardı
1992'den beri her yıl 1-27 Temmuz
Akademiye ve sanata yaptığı katkılarla arkasından gelen sanatçılar için de esin kaynağı olan Türkiye'nin en önemli heykelcilerinden Zühtü Müridoğlu anısına Değirmendere Belediyesi'nce düzenlenen Ahşap Heykel Sempozyumu her yıl temmuz ayında gerçekleştiriliyor.
Sempozyumun amacı
*Değişik ülke sanatçılarını, sanatın önyargısızlık çatısı altında bir arada toplayarak, evrensel dostluk bağları oluşturmak.
*Yontu sanatının doğum yeri olan Anadolu'da, çağdaş boyutlarıyla yontu geleneğini sürdürmek ve genç sanatı desteklemek.
*Sempozyumun ana malzemesi olan ahşabı kullanarak, sanatsal etkinlikle çevreye uyumu gerçekleştirmek.
*Toplum ve sanatçının birbirlerini bütünlemesine olanak
* Gelecek kuşaklara kültür birikimi sağlamak.
Zühtü Müridoğlu kimdir?
Değirmendere belediyesinin adına ahşap heykel sempozyumu düzenlediği Zühtü Müridoğlu taş, ahşap, alçı, bakır, demir gibi çok çeşitli malzemeleri eserlerinde kullanmasıyla biliniyor.
* 26 Ocak 1906'da İstanbul'da doğan Müridoğlu 1992'de öldü.
* 1924'te girdiği Sanayi-i Nefise Mektebi'nde (Güzel Sanatlar Akademisi) önce Resim Bölümü'nde Hikmet Onat'ın, sonra da Heykel Bölümü'nde İhsan Özsoy'un öğrencisi oldu.
* 1928'de Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gitti. 1928-1932 arasında özel Colarossi Akademisi'nde Marcel Gimond'un öğrencisi oldu. 1936-1939 arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çalıştı; 1939-1947 arasında da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nde resim öğretmeni olarak görev yaptı.
* 1947'de girdiği İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü'nde, 1950-55 arasında Ali Hadi Bara ile birlikte heykel, 1971'de emekli olana değin de ağaç uygulama atölyesini yürüttü. Türkiye'de heykel sanatının gelişmesine önemli katkıları oldu. İlk dönem yapıtlarında A.Maillol'un düzen ve uyumundan etkilendi, figüratif heykellerinde yumuşak bir hacimlendirme yöntemi kullandı. Hadi Bara ile birlikte
* 1941-43 arasında Beşiktaş'taki " Barbaros Anıtı "nı gerçekleştirdi. İlk soyut çalışmalarını 1950'den sonra yapmaya başladı. Önceleri doğal biçimleri stilize bir anlayışla heykel ve kabartmalara uyguluyordu. 1950'lerin ortalarında geometrik soyuta yöneldi ve heykel alanında bu anlayışın Türkiye'deki ilk temsilcilerinden biri oldu.
* 1953'te Londra Çağdaş Sanatçılar Enstitüsü tarafından düzenlenen uluslar arası heykel yarışmasında "Bilinmeyen Siyasi Esir" adlı yapıtıyla ödül kazandı.
* 1980'lerde figüratif ve soyut çalışmalarını birlikte sürdürdü . Taş, ahşap, alçı, bakır, demir gibi çok çeşitli malzemeler kulandı. Anıt heykelleri arasında Anıtkabir'in büyük merdivenin batı yanındaki kabartma (1953), Büyükada'daki " Atatürk Anıtı " (1965), Muş'taki " Atatürk Anıtı " (1965) bulunmaktadır.
* 1977'de Sedat Simavi Vakfı Ödülü (ressam Cevat Dereli ile), 1981'de de Atatürk Sanat Armağanı Müridoğlu'na verildi.(EK)