* 75 yaşındaki siyasetçi Ahmet Türk’ü, uzun namlulu silahları bulunan jandarmaların sıkıca koluna girerek ring aracına götürmesi kamuoyunda tepki çekmişti.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk bu sabah tutuklu bulunduğu Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nden İstanbul Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Buradaki muayenesi tamamlanan Türk tekrar Elazığ’a götürülüyor.
Adli Tıp Kurumu’ndaki bu muayenenin ardından hazırlanacak rapora göre, avukatlarının sağlık koşullarının hapishanede kalamayacağı ve tahliye edilmesi yönündeki başvurusu mahkemece karar bağlanacak.
“Sürekli yolculuk yapması eziyet”
İstanbul-Elazığ yolculuğunu uçakla yapan Türk, iki kentteki havalimanlarına ise ring aracında götürüldü.
Avukatı Zeynep Ceren Boztoprak bianet’e yaptığı açıklamada, Türk’ün sağlığının zaten kötü olduğunu, bir günden iki kente hem de ring araçlarında taşınarak götürülmesinin “eziyet olduğunu” söyledi.
Boztoprak, bu yolculukların Ahmet Türk’ün sağlığını daha olumsuz etkilediğini ekledi.
Neden farklı kentlere naklediliyor?
Ahmet Türk ile ilgili soruşturma Mardin’de, yargılandığı dava Diyarbakır’da olmasına rağmen, belediye eşbaşkanı olduğu Mardin’den önce İstanbul’daki Silivri Cezaevi’ne ardından da Elazığ Cezaevi’ne nakledildi.
25 Ocak’ta Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde muayene olan Türk, buradan da muayene için bugün tekrar İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu’na nakledildi.
TIKLAYIN - AHMET TÜRK HASTANEYE KALDIRILDI
Avukat Boztoprak, Türk’ün neden sürekli farklı kentlere nakledildiğiyle ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı:
“Keyfi olarak nakledildiğini düşünüyoruz.
“Zaten en baştan İstanbul, Silivri’ye getirilmiş ve buradayken de Diyarbakır’da görülecek davada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden ifade vermeyi kabul etmişti.
“Buna rağmen, Elazığ Cezaevi’ne nakledildi.
“Elazığ’a götürülmesinin sebebini de ‘Diyarbakır Cezaevi’nde yer yok’ diye açıkladılar.
“O zaman neden Silivri’ye getirilmişti?”
Zeynep Ceren Boztoprak, İstanbul ve Elazığ’daki muayeneleri tamamlanan Ahmet Türk ile ilgili sağlık raporunun bir an önce çıkmasını beklediklerini ifade etti.
Boztoprak, Ahmet Türk’ün sağlık durumunun genel olarak iyi olmadığını, kalp hastası olduğunu ve şu anda kalp pili takılı olduğunu, hapishanedeyken de katarakt oluştuğunu, ayrıca başka rahatsızlıklarının da bulunduğunu belirterek hapishanede kalamayacağına dair başvuru yaptıklarını anlatmıştı.
68 gündür tutuklu
Türk, İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Kasım’da Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığı görevinden alındıktan sonra 21 Kasım 2016’da evinden polislerce gözaltına alınmış,
24 Kasım 2016’da da “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanarak İstanbul’daki Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.
Ahmet Türk, avukatlarının talebi olmaksızın ve hakkındaki soruşturma Mardin Cumhuriyet Başsavcılığında yürütülmesine rağmen 15 Ocak 2017’de Elazığ’a sevk edildi.
Şimdiye dek Mardin Büyükşehir Belediyesi de dahil, Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) 58 belediyeye kayyum atandı, 75 DBP’li belediye başkanı tutuklu.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde 323’ü ağır olmak üzere 905 hasta mahpus var.
Ahmet Türk hakkında |
Ahmet Türk, 1942'de Mardin'de dünyaya geldi. 1954 yılında milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk öldürüldü. İlk defa milletvekilliğine 1973'te Demokratik Parti'den Mardin milletvekilli olarak seçildi. Daha sonra bu partiden istifa ederek CHP'ye katıldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından tutuklandı, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde ağır işkencelerden geçti. İşkence günlerini şöyle anlatmıştı: “Çok film izledim, İkinci Dünya Savaşı'na ve Nazilere dair. Size samimiyetle söylüyorum, o kamplarda insanları aç bırakmışlar, yok etmişler ama Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlar daha ağırdır. Pislik içindeki betonun üzerinde ısınmak için sırt sırta verirdik. 24 saat işkence vardı. Gardiyanların ellerindeki sopalarda 'Allah yok Peygamber tatile çıktı' yazardı.” Devam eden yıllarda çeşitli sol partilerde görev aldı. Halkın Emeği Partisi'nin (HEP) kurucu üyesi oldu. Paris'teki Kürt Konferansı'na katıldıkları için HEP milletvekilleri SHP'den ihraç edildi ve HEP, 14 Temmuz 1993'te Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı. 2 Mart 1994'te Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı ve DEP'liler gözaltına alınarak tutuklandı. Ahmet Türk, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi'nde (DEHAP) siyasete devam etti. 2005'te Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kurulmasıyla yine siyasete döndü, Aysel Tuğluk ile birlikte partinin genel başkanlığına seçildi. 22 Temmuz 2007 seçiminde bağımsız Mardin Milletvekili olarak meclise girdi. 3 Ocak 2013'te Ayla Akat Ata ile birlikte İmralı Cezaevinde PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelere katıldı. 30 Mart 2014 yerel seçiminde Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığına seçildi. Ocak 2016'da Ahmet Türk hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet gerekçesiyle yedi yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 17 Kasım 2016'da İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındı. 24 Kasım 2016'da tutuklandı. |
(AS)