Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, bugün Meclis'teki parti grup toplantısında 21 Şubat Anadili Günü nedeniyle, Türkçe giriş yaptığı konuşmasına Kürtçe devam etti.
Canlı yayın yapan TRT 3'teki Meclis TV, konuşmanın Kürtçe bölümündeki ilk birkaç cümlenin ardından yayını kesti; ekrana çıkan spiker, "Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu gereğince Meclis kürsüsünde ve toplantılarında Türkçe'den başka dilde konuşma yapılamayacağı hükmü doğrultusunda yayınımızı kesmek zorunda kaldık, seyircilerimizden özür diliyoruz" dedi.
Ancak Anayasa'da spikerin söylediği doğrultuda bir madde yok. Meclis İç Tüzüğü'nde de konuşmaların hangi dilde yapılacağına dair belirleyici bir madde bulunmuyor.
"Anadili kısıtlanıyor" derken...
Konuşmasına Türkçe olarak başlayan Türk, 21 Şubat'ın anadili günü olduğunu ve dil haklarının kısıtlandığını ifade etti. Türk "Anadili zenginliğinin korunması, yaşatılması çağın gereğidir. Dil masumdur, güzeldir, bütün diller kardeştir" dedi. Kürtçe'nin yasal düzenlemelerle güvence altına alınması gerektiğini belirten Türk, TRT Şeş’te Kürtçe yayın yapıldığını ancak bunun yasal güvencesinin olmadığını söyledi.
Türk, DTP milletvekillerinin, belediye başkanlarının Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığını ancak Başbakan Kürtçe konuştuğu için kendisinde Kürtçe konuşmaya hak gördüğünü söyledi.
"Bütün dillerin güzelliği ve kardeşliği inancından hareketle, konuşmamın bundan sonraki bölümünü Kürtçe yapmaya çalışacağım" diyen Türk'ü gruptakiler ayakta alkışladı.
Toptan: Yaptırım uygulanamaz
Meclis Başkanı Köksal Toptan, gazetecilerin olayla ilgili sorusunu yanıtlarken, "Resmi dil Türkçe'dir. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nda bu hüküm açıktır. Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur. Kimseye 'Kürtçe konuştu' diye bir yaptırım yapmam söz konusu değil. Meclis'te ilk kez Kürtçe konuşulmuyor. Sık sık Genel Kurul'da da yapılıyor. Ancak, burada dediğim gibi mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nun amir hükümlerine aykırılık var mı yok mu ona bakmak lazım" diye konuştu.
Toptan yayının kesilmesiyle ilgili de "Kürtçe konuşmasının birkaç cümlesi Meclis TV'de yayınlandı. Konuşmasına Kürtçe devam edince yayın kesildi. Mesele burada bir kaç cümle konuşmak değil, mesele müsaade etmek değil, burada mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılık yapılmasıdır" dedi.
"Bilinmeyen dil"den Kürtçe'ye
DTP grubundan milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nun kürsüsünde Kürtçe ifadeler kullanıyordu. Bu ifadeler da meclis tutanaklarına "bilinmeyen dil" olarak kaydedilirken, DTP'lilerin gündeme getirmesi ve Köksal Toptan'ın düzeltmesi üzerine bu konuşmalar kayıtlara "Türkçe dışında bir dil" olarak geçmeye başlamıştı. (TK)