Bu cümle gazeteci Ahmet Şık'ın mayının insanlar üzerinde yarattığı tahribatları konu alan sergi/kitabından.
Şık'ın Susan Sontag'ın da bir kitabının adı olan "Başkasının Acısına Bakmak 2" başlığı altında fotoğraflarından oluşan sergisinin açılışı Cumartesi akşamı düzenlenen kokteylle Karşı Sanat Çalışmaları ve Anadolu Kültür A.Ş. tarafından yapıldı.
"Rahatsız Olun İstedim"
"Kolu, bacağı, gözü olmayan çocukları; zaten hep yok sayılırken bir de bedenleri de yok edilen kadınları, zorunlu tutulan ancak vatani denilen bir görevden sonra yaşamına eksik devam etmek zorunda kalan askerleri ya da 'birbirlerini öldürsünler' mantığıyla hayata geçirilen bir mantığın uzantısı olan
korucuları fotoğraflamak hiç kolay olmadı" diyen Şık rahatsız olduğunu, moralinin bozulduğunu ve kabuslar gördüğünü söylüyor ve ekliyor:
"Rahatsız olun, moraliniz bozulsun, kabuslar görün istedim. Siz anlarsanız, biz anlarsak, bir fotoğraf karesine sığmayacak kadar büyük bir sorunu birileri de anlamak zorunda kalır diye ümit ettim."
Şık'ın Türkiye'nin, mayın ya da savaş atıklarının kurbanlarından 42 kişinin öykülerini topladığı sergisinde aynı konulu kitap da okurlara sunuldu.
Şık tarafından fotoğraflanan sergi ve kitapta çeşitli gazeteci, yazar ve sanatçıların konuyla ilgili yorumları da yer alıyor. 1 Nisan 2006 tarihine kadar Karşı Sanat'ta izlenebilecek olan sergi daha sonra Diyarbakır, Kars, İzmir, Ankara ve yurtdışında da sergilenecek.
Bu ülkede savaş yoktu ama...
Şık hazırladığı çalışmaya dair "sonsöz"ünde şöyle diyor:
"Bu ülkede 'savaş yoktu' ama sıfatları şehit, terörist, düşman ya da gerilla olan on binlerce ölü vardı.
Bu ülkede 'savaş yoktu' ama bedenleri ya da yürekleri yaralı yüz binlerce insan vardı.
Bu ülkede 'savaş yoktu' ama boşaltılan, yakılan, yıkılan binlerce yerleşim yeri; topraklarından göç ettirilmiş milyonlarca yurttaş vardı.
Bu ülkede 'savaş yoktu' ama işkence tezgahlarından geçirilen yüz binlerce insan; binlerce gözaltında kayıp ve topyekün, savaş mağduru olmuş milyonlar vardı.
Bu ülkede 'savaş yoktu' ama, topraklarına döşeli, ardında kaç ölü bıraktığı dahi bilinmeyen 1 milyon mayın ve kat be kat fazlası savaş artığı vardı." (EZÖ/AD)
* Karşı Sanat Çalışmaları, İstanbul, Beyoğlu'da, İstiklal Caddesi üzerinde Elhamra Pasajı, ikinci katta.