Müzik yazarı ve edebiyatçı Ahmet Say’ın Evrensel gazetesinde yayınlanan köşe yazıları, “Sözün Saklı Yörüngesi” adıyla kitaplaştırıldı.
Geçen yıl hayatını kaybeden Say’ın 8 Temmuz 2014 ile 2 Nisan 2019 tarihleri arasında gazetede yayınlanan yazıları yer alıyor kitapta. Ahmet Say “Yörüngemiz” adlı köşesinde, müzikten edebiyata, sinemadan siyasete, arkadaşlarından tanıdıklarına, taşradaki dergilerden hapishanedekilere, yayıncılıktan dergiciliğe, gündelik hayatın sorunlarına kadar geniş bir yelpazede yazılar yazıyordu.
Kitap için müzisyen Fazıl Say bir önsöz yazdı. Say önsözde babasının yazılarından şu sözlerle bahsediyor: “Bu yazıların Türkiye’nin uzun bir dönemine, sosyal, kültürel ve siyasi hayatına bir ayna tuttuğuna inanıyorum. Bazen siyasi atmosferin seyri, bazen müzik ve sanat yazıları, bazen gündelik yaşamın gerçekliği, ritmi var bu yazılarda. Yıllar içinde Türkiye’nin kültür sanat hayatının, siyasi gündemin yarattığı olayların ve toplumun bir izdüşümünü bulacak okuyucu.”
Kor Kitap ve Islık Yayınevi ortaklığıyla yayınlanan kitap, Fahri Özdemir ve C. Hakkı Zariç’in editörlüğünde hazırlandı.
Kitaptan elde edilecek gelir, 6 Şubat’ta meydana gelen depremden zarar gören gençler için kullanılacak.
TIKLAYIN - Ahmet Say aramızdan ayrıldı
Ahmet Say kimdir?
Müzik yazarı ve edebiyatçı. 10 Mayıs 2022 tarihinde hayatını kaybetti.
Ahmet Say, İstanbullu bir öğretmen ailesinin çocuğu. 1935'te doğdu, 7 yaşında piyano derslerine başladı. İstanbul'da özel piyano dersleriyle başlayan müzikle ilgisi, Hitler Almanyası'ndan kaçarak Türkiye'ye gelen Viyanalı piyanist ve orkestra şefi Ferdinand Statzer'in önerisiyle konservatuvarda sürdü. Okulla konservatuvarı bir arada götüremeyince, konservatuvarı bıraktı. İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdi, 'dövizli öğrenci' olarak Almanya'ya gitti. Gazetecilik okurken ünlü bir piyanistin evinde pansiyoner olarak kaldı. Say, 'Etnomüzikoloji tutkusu ve derlemecilik hastalığının' da bu dönemde başladığını söylüyor. Türkiye'ye dönüşünde akademisyen olmak istedi ancak Almanya'daki okulunun denkliği kabul edilmeyince Bingöl'de Almanca öğretmeni oldu.
Say, Bingöl'deki öğretmenliğinin ardından Erzincan'da halk eğitim uzmanı olarak çalıştı. Ankara'ya dönen Ahmet Say, bir süre sonra Türk Solu dergisinin yazı işleri müdürlüğünü, ardından Türkiye Solu dergisinin sahipliğini üstlendi. Ahmet Say, ayrıca 1977-1983 arasında Cemal Süreyya ile birlikte 'Türkiye Yazıları' adlı aylık dergiyi çıkardı. 12 Mart darbesinde 4 kez gözaltına alınan ve toplam 17 ay hapis yatan Ahmet Say, oğlu Fazıl'a aldığı ilk piyanonun parasını da hapisteyken yazmaya başladığı 'Kocakurt' adlı romanıyla kazandı.
1980’den itibaren müzik yazarlığını önceledi. (FD)