Atölye BİA'nın Yargı Haberciliği programında Ahmet Sabancı sunumuna, dijital güvenliğin teorisini anlatarak başladı. Daha sonra, güvenlik ihtiyacını anlamanın önemine ve bunu sağlamanın yollarına değindi.
Pazar oturumu, 1-8 Ekim aralığında düzenlenen Yargı Haberciliği Atölyesi’nin yedinci gününde gerçekleşti.
Sabancı: Neyin içinde olduğumuzu bilmeliyiz
Ahmet Sabancı, “Dijital güvenliğin teorisini anlamak için öncelikle neyin içinde olduğumuzu bilmemiz gerekiyor. Baktığımızda gazeteciler bile bunu bilmiyor. Neyin içindeyiz, bu kısmı anlamak lazım” dedi.
“Telefon üzerinden takip ediliyor muyuz diyorlar. Evet ediliyoruz. Ama bunun sebebi şirketlerin ya da devletlerin açgözlülüğü ya da bizim her an nerede olduğumuzu bilmek istemelerinden değil. Teknoloji bu şekilde çalışıyor, sebebi bu.
“Çoğu zaman bilgisayarlardan ya da internetten bahsettiğimizde her şey çok düzgün çalışıyormuş gibi geliyor ama arka planda işleyen çok fazla şey var. Çok kompleks sitemler var. Elbette normal bir insanın bunları anlamasını ya da kavramasını beklemiyoruz ama söz konusu güvenliğinize dikkat etmek olduğu zaman en azından temel seviyede bu konularla ilgili bilgi sahibi olunması gerekiyor.”
En basit anlamıyla dijital güvenlik
Dijital güvenliğin en basit tanımını yapan Sabancı, “Kullandığınız araç ve yazılımların, internet hesaplarınızdan usb belleğinize kadar, tüm bunların sizin kontrolünüzde olması ve sizin rızanız, isteğiniz dışında bunlara müdahale edilmemesidir” dedi.
“Her insanın başındaki en büyük dijital güvenlik tehdidi, reklamlardır. O reklamlar sizin rızanız olmadan, size bir şey söylemeden, takıldığınız siteleri takip eder, bilgilerinizi alır, neyi sevip sevmediğinize yönelik listeler yapar. En büyük tehlike bu.
"Dijital güvenlikte asıl mesele sizin rızanızdır. Bir şeye hayır diyorsanız o hayırdır. Buna rağmen rızanız dışında bir şeyler oluyorsa, o dijital güvenlik tehdididir. En masum görünen şeyler en büyük tehditleri yaratır."
Dijital güvenlik için önemli noktalar
- Bilgi güçtür. Bilgili olun.
- Daha basit olan daha güvenli ve kolaydır.
- Daha pahalı olan, daha güvenlidir anlamına gelmez.
- Mükemmel bir güvenlik yoktur. Varsa da karşılığı vardır.
- Bugün güvenli olan yarın güvenli olmayabilir.
Güvenlik ihtiyacını anlamak
“Güvenlik ihtiyacını anlayabilmemiz için neyi korumak istiyorum, kimden korumak istiyorum, bu şeyi korumak zorunda olma ihtimalim ne, bunu başaramazsam ne gibi kötü sonuçlar olabilir ve bunu engellemek için ne tür zorluklara katlanabilirim gibi soruları kendimize sormamız gerekir."
“Kullandığınız cihazlara gelen yazılımları güncelleyin”
Sabancı, parola, hesap ve cihaz güvenliğinin önemi üzerinde durdu.
* Parolayı güçlü kılan şey uzunluğudur.
* Farklı yerlerde aynı parolayı kullanmayın.
* Parola kasası kullanın. Çünkü parolalarınızı bu şekilde ayrı ayrı ezberlemek zorunda kalmazsınız ve sadece parola kasasının şifresini unutmamanız yeterli olacaktır.
* İki farklı doğrulama yöntemi kullanın.
* Kullandığınız cihazlara gelen yazılımları güncelleyin. Önemli bir şeydir bu.
Daha birçok yöntemden bahseden Sabancı, oltalama saldırılarını, meta datayı, şifrelemedeki temel kavramları, vpn tercih ederken dikkat edilmesi gerekenleri, güvenli iletişim ve mesajlaşma yollarını ve güvenli arama motorlarını da anlattı.
Daha sonra anlattığı birkaç uygulama ve siteyi, katılımcılara yükletti ve bu uygulamaların işleyişlerini gösterdi. (SO)
Ahmet Alphan Sabancı hakkında
Yazar, gazeteci, çevirmen. Mimar Sinan GSÜ Felsefe Bölümü mezunu. Temel çalışma alanları arasında felsefe, insan hakları, teknoloji, bilgi güvenliği/dijital güvenlik, gelecek çalışmaları bulunmaktadır. Aynı zamanda Mint360’ın kurucularından birisidir.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. Yargı Haberciliği atölyesi 8 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.