Yazar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hatıralarının yer aldığı "Tanpınar" sergisi Beyoğlu'ndaki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde 25 Temmuz'a kadar görülebilir.
Yazarın doğumunun 120. yılında açılan sergide; bir yemek davetinde dostları Füreya Koral, Hakkiye Koral, Mehmet Ali Cimcoz, Tarık Tekel ve Sebahattin Eyüboğlu'nun Tanpınar için notlar yazıp, imzaladığı peçete ve yazarın "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" romanı için hazırladığı senaryo planı ilk kez meraklılarıyla buluştu.
Öte yandan sergide, yazarın el yazısyla düzelttiği "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" kitabının kapağı da yer alıyor.
Ahmet Hamdi Tanpınar Sergisi'nde yazarın kendi elleriyle düzelttiği Saatleri Ayarlama Enstitüsü kapağına rastladım. Tanpınar başlığın bölünme şeklinden memnun değil. Ayarlama kelimesini alt satıra atmış. Okla anlaşılmaz diye altına doğrusunu da yazmış. En sevdiğim takıntılar. pic.twitter.com/KqlX1ofik9
— Selin Gürel (@selingurel_) July 4, 2021
Arkadaşı Abidin Dino'yu ziyaret için Fransa'ya gittiğinde Dino tarafından 1959 yılında çekilmiş fotoğrafı da serginin girişine asıldı. Ayrıca "İstanbul Bir Terkip", "Şehrin Zamanı", "Serten Işıktan Bir Harita" isimli 3 adet video art da sergide izlenebiliyor.
Serginin küratörlüğünü yapan Mehmet Lütfi Şen, "Yıllardır Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanının film olması gerektiğini söylüyorum. Yıllar önce Tanpınar, bu roman için senaryo planı yapmış. İşte bu plan da sergide görülebiliyor, o da bunu düşünmüş. Sergide birçok ilki göreceğiz, Tanpınar için imzalanmış 170 kitap bulunuyor. Kendisinin imzaladığı kitaplar var. Mürekkep döktüğü not kağıdını bile atmamış, hala duruyor, sergiliyoruz" diye konuştu.
Sergide çok özel parçaların olduğuna dikkat çeken Şen, "Füreya Koral, Hakkiye Koral, Mehmet Ali Cimcoz, Tarık Tekel ve Sebahattin Eyüboğlu, bir araya geldikleri bir yemekte lokanta peçetesine Tanpınar ile ilgili düşüncelerini yazmışlar. Ardından peçeteyi Tanpınar'a vermişler. Tanpınar, peçeteyi yıllarca saklamış. Türkiyat'taki arşivinde duruyordu. Peçetenin üzerinde tarih yazmadığı için yılını bilmiyoruz. Her biri 'Hamdicim' diye başlayıp, onunla ilgili bir hikayesini anlatmış. Çok zarif yazılmış. Ziyaretçiler gelsin, okusun. Bu peçete ilk kez sergileniyor, çok değerli" dedi.
Kaynak: https://beyoglu.bel.tr/
(AÖ)