Hatay Antakya’daki eylemde öldürülen 23 yaşındaki Ahmet Atakan’ın cenazesi Adana Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemlerinin ardından Antakya’ya getirilecek. Cenazesi, Çekmece’de Pınarbaşı Mahallesi’ndeki evinin önünden 16.00′da kaldırılacak.
Armutlu Mahallesi’nde vurulduğu yerde bekleyenler de 15.00′de Atakan’ın evinin önüne yürüyecek. Hatay Barosu avukatları 15.30′da Çekmece Belediyesi’nin önünde buluşarak cenazeye katılacak.
Başsavcı: Düşme olabilir, kesin bilmiyoruz
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Ahmet Atakan'ın ölüm sebebinin belirlenmesi konusunda yapılan ilk çalışmalara ilişkin açıklama yaptı.
Tezcan, çevreden tespit edilen kamera görüntülerinin temin edildiğini, olay öncesi, esnası ve sonrasında tanıklığı bulunanların beyanlarının alındığını ve tüm bilinenlerin diğer delillerle ayrıntılı inceleme ve değerlendirme sürecine tabi tutulmakta olduğunu vurguladı.
“İlk belirlemelere göre, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan ölü muayene işlemleri ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan otopsi işlemlerinde, hayatını kaybeden Atakan'ın vücudunda ateşli silah veya delici kesici alet yaralanmasına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanılmadığının tespit edildiği, Adli Tıp Kurumu uzmanlarınca yapılan otopsi işlemi sonucunda belirlenen iç kanama bulgusu ile izlenen kamera görüntülerinden teyit edilen düşme olayının uyumlu olduğu değerlendirilmekte ise de kesin ölüm sebebinin ancak ayrıntılı adli tıp kurumu raporu ve diğer delillerin birlikte değerlendirilmesi sonucu belirlenebileceği hususu kamuoyuna duyurulur.”
BDP: Hatay Valisi açığa alınmalı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ahmet Atakan’ın öldürülmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı:
“Dün Hatay’daki protestolar sırasında yaşanan ölüm olayı polis terörünün geldiği boyutu gözler önüne sermektedir.”
“Ahmet Atakan’ın başına gaz kapsülünün isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Çok açık görülmektedir ki Atakan da tıpkı diğer ölümlerde olduğu gibi hedef gözetilerek açılan ateş sonucu hayatını kaybetmiştir.”
“Hatay’daki ölüm, Gezi direnişinin başladığı günden bu yana polisin yol açtığı yedinci ölüm oldu. Yine insan hakları örgütlerinin kayıtlarına göre; bugüne değin 7 bin 832 kişi polisin ağır saldırısı sonucu yaralanmış, 10 kişi gözünü kaybetmiştir. Saldırıların ortak noktası hedef gözetilerek gaz bombası atılması, hedef alarak ateşli silah kullanılmasıdır.”
“İçişleri Bakanı’na çağrı yapıyoruz: Hatay’da yaşanan bu olay nedeniyle Vali ve Emniyet Müdürü derhal açığa alınmalı, haklarında yasal işlem başlatılmalıdır.” (AS)