Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gazeteci-yazar Ahmet Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cezaevlerinde 17 mahkumda koronavirüs tespit edildiğini açıklamasının ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak müvekkilinin tahliyesini istedi.
Yargıtay’a verdiği dilekçede, cezaevlerinde ölümlerinin başladığını belirten Avukat Çalıkuşu, yaşamsal tehdit nedeniyle müvekkili Ahmet Altan’ın acilen tahliye edilmesini istedi.
Müvekkilinin 70 yaşında olduğunu ifade eden Çalıkuşu, dilekçesinde koronavirüsün ileri yaşta olanlar için daha fazla yaşamsal risk taşıdığına dikkat çekti.
"Koronavirüs ciddi yaşamsal bir tehdittir"
Avukat Çalıkuşu, dilekçesinde özetle şu ifadelere yer verdi:
"Adalet Bakanlığı 13 Nisan’da cezaevinde koronavirüs ölümlerini açıklamış, 79 cezaevi görevlisinde koronavirüs saptandığını duyurmuştur. Defalarca verdiğim tahliye dilekçelerinin tümünü tekrar ediyorum.
"Ancak bu kez yaşamsal ciddi tehdit olan koronavirüs pandemisi karşında acilen tedbiren tahliye kararı verilmesinin talep ediyorum.
"Koronavirüs ciddi yaşamsal bir tehdittir. Koronavirüs ileri yaşta olanlar için daha fazla yaşamsal risk taşımaktadır. Ahmet Altan 70 yaşını doldurmuştur.
"Tahliye edilmesine rağmen tekrar tutuklandı"
"Ahmet Altan terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil değildir, talimat almamıştır, örgüt üyesi değildir, örgüt ile birlikte hareketi yoktur. Ama terör örgütüne yardım etmiştir. Ahmet Altan terör örgütüne nasıl yardım etmiştir? Yazı yazarak. Terör örgütüne yardım etmek suçunun asgari cezası nedir? 30 aydır. Bu cezanın infazı nedir? 10.5 aydır.
"Ahmet Altan’a yazdığı üç yazı ile yardım ettiği kabulünden hareket ile tam 10 yıl 6 ay ceza verilmiştir. Tahliye edilmiş ise de hukuka aykırı bir skandal ile tekrar tutuklanmıştır.
"Ahmet Altan 10 Eylül 2016’dan beri, 1290 gündür tutukludur. Müvekkilime militan hukuk uygulanmasa ve bu hukuksuzluğa göz yumulmasa cezaevinde olmayacak ve yaşamı da böylesi ciddi tehdit altında olmayacaktı.
"Yaşamsal tehdit karşısında tahliyesine karar verilmeli"
"Yaşam hakkı en temel anayasal haktır ve devlet tarafından koruma altında olduğu kabul edilir. Müvekkilimin hukuksal zor ile yasa maddeleri yok sayılarak cezaevinde tutulduğu gerçeği bir yanda ciddi sağlık risk ve tehdidi diğer yandadır.
"Eşitlik de bir başka anayasal haktır. Örgüt üyeliğinden ceza alıp tahliye olanlar vardır. Bir an evvel, daha fazla beklenmeksizin koşulsuz ya da koşullu bir şekilde ciddi yaşamsal tehdit karşısında tedbiren acilen tahliyesine karar verilmesini dilerim."
Ne olmuştu?
Ahmet Altan, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay cezaya çarptırılmış, ancak suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek, 4 Kasım 2019'da tahliye edilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tahliyeye itirazını değerlendiren İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Altan hakkında 12 Kasım’da yakalama kararı çıkartmış, aynı günün akşamı evinden gözaltına alınmış ve 13 Kasım'da yeniden tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti. (HA)