Gazeteci Hüsnü Mahalli İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Türkiye ziyaretiyle ilgili medyanın PKK ve PJAK'ye karşı işbirliğini, doğalgaz ticaretini öne çıkardığını ancak bu ziyaretin asıl amacının bunlar olmadığını, iki ülke arasında bir güven ilişkisi tesis etmek olduğunu söyledi.
Ziyaret nedeni PKK'ye karşı işbirliği, doğalgaz meselesi değil
Ziyareti bianet'e değerlendiren Mahalli "Bu konuları liderler konuşmaz, bu konuları, askerler, istihbaratçılar, ilgili bakanlar görüşürler, bir siyasi irade müdahalesi gerekirse o zaman müdahale ederler" dedi.
Mahalli İran'la Türkiye arasında zaten üç yıl önce bir güvenlik işbirliği anlaşması imzalandığını da hatırlattı.
Mahalli bu ziyarette temel olarak önümüzdeki dönemde İran'la Türkiye arasındaki ortak paydaların ne olacağının, nasıl bir işbirliği yapılacağının, hangi siyasi ve psikolojik zemin üzerinde durulacağının konuşulacağını söyledi.
Mahalli'ye göre bütün bunlar konuşulacak çünkü hala İran'da kimi dini çevreler Türkiye'ye olumsuz bakıyorlar, Türkiye'den İran'a olumsuz bir bakış var.
"Bu görüşmede karşılıklı güvenin nasıl sağlanacağına bakılacak."
Önümüzdeki dönemde nasıl hareket edileceği konuşulacak
Mahalli görüşmede Irak, Lübnan-Filistin meselesinin de görüşüleceğini düşündüğünü aktardı.
"Türkiye ve İran Kafkaslar'a komşu. Bütün bu konularda ortak ve birlikte hareket etme zemininin nasıl yaratılacağı konuşulur."
Mahalli görüşmenin olumlu sonuçlanacağını düşünüüyor, "İyi olacak olmasaydı hem Ahmedinecad gelmezdi, hem Türkiye davet etmezdi, iki yıldır gelmek istiyor bu anlamda olumlu bir havanın estiğini söyleyebiliriz" diyor.
"İki ülke artık bölgesel gelişmeler kaşrısında birlikte davranmak zorunda olduğunun bilincindeler."
Mahalli son dönemde Türkiye'deki uluslararası siyasi hareketliliği 1 Mart 2005 tezkeresine bağlıyor.
"Türkiye son beş yılda bölgede çok ciddi bir saygınlık kazandı bu saygınlığı, artık şans mı tesadüf mi ne derseniz deyin, AKP iyi değerlendirdi. Türkiye bölgesinde ciddi bir manevra gücüne sahip oldu, bu ilişkiler İran'a yansıdı bölgesinde iyi ilişkiler kuran bir Türkiye AB'de sıcak karşılandı, savaşan bir ülke olsa aday gösterilmezdi. Tezkere geçse hangi Arap ülkesi Türkiye'ye dost olabilirdi?"
Ahmedinecad'ın ziyareti
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad 1996'dan bu yana İran'dan Türkiye'ye yapılan en üst düzey ikili temas kapsamında İstanbul'a geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için İstanbul'a gelen İran Cumhurbaşkanı'nı Çırağan Sarayı'nda karşıladı.
Gül ve Ahmedinecad'ın baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere geçilecek. Anlaşma imza töreni ve gerçekleştirilecek ortak basın toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Gül tarafından konuk cumhurbaşkanı onuruna akşam yemeği verilecek.
Türkiye, İran'la, doğalgaz alımı, ulaşım ve sınır güvenliği konularında, uluslararası "antlaşmalar" değil, "mutabakat zaptı" imzalayacak.
Cnn Türk'ten Mithat Bereket ve NTV'den Mete Çubukçu'nun Ahmedinecad'la yaptığı röportajı buradan okuyabilirsiniz. (NZ/EZÖ)