Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı “Ahlat Ağacı” filmi, Türkiye’nin Yabancı Dilde Oscar adayı olarak belirlendi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul, Amerika’da yapılacak 91. Akademi Ödülleri (OSCAR) Yabancı Dilde En İyi Film Dalı’nda Türkiye adayını belirlemek üzere değerlendirme toplantısını yaptı.
Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’na başvuran 12 filmin değerlendirildiği Kurul’da “Ahlat Ağacı” Türkiye’nin Yabancı Dilde Oscar adayı olarak belirlendi.
Oscar ödülleri töreni 24 Şubat 2019’da gerçekleşecek.
Ahlat Ağacı hakkında
Dram türündeki filmin yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan yaptı. Film, 1 Haziran 2018’de vizyona girdi.
TIKLAYIN - Bir Film, Bir An: Cennetin Bahçesindeki Yara
Ceylan, filmin senaryosunu eşi Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte yazdı. Filmin ilk gösterimi 71. Cannes Film Festivali "Ana Yarışma" bölümünde 18 Mayıs 2018'de gerçekleşti.
Film, eleştiri topluluğu sitesi Metacritic'te 100 üzerinden 94 puan alarak "evrensel beğeni" statüsüyle nitelendirildi. Ayrıca, 2018 Cannes Film Festivali'ne katılan filmler arasından sitede en yüksek puanı alan film oldu.
Konusu
Üniversiteyi bitirip memleketine geri dönen 20’li yaşlarındaki Sinan, kitabını basabilecek bir sponsor ararken hem ailesiyle ilgili sorunlarla yüzleşiyor hem de bir dönem tanıdığı insanlarla yeniden buluşuyor.
Geçmiş muhasebeleriyle birlikte gelen bu karşılaşmalar en temelde Sinan’ın kendisiyle yüzleşmesiyle sonuçlanıyor.
Öğretmen, yazar, asker, imam ve inşaatçı gibi karakterler üzerinden günümüz Türkiyesine dair geniş bir portre çizen film dede, baba ve oğlu kapsayan üç jenerasyonun arasındaki güç savaşlarını, özünde ne denli benzer olduklarını işliyor.
Oyuncuları
Aydın Doğu Demirkol, Bennu Yıldırımlar, Murat Cemcir, Hazar Ergüçlü, Ahmet Rıfat Şungar, Ercüment Balakoğlu, Özay Fecht, Serkan Keskin, Tamer Levent, Kadir Çermik, Kubilay Tunçer, Akın Aksu, Öner Erkan, Sencar Sağdıç, Asena Keskinci.
Nuri Bilge Ceylan kimdir?Altın Palmiye ödüllü film yönetmeni, senarist ve fotoğraf sanatçısı. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü. Sinemaya Koza adlı kısa filmiyle adımını attı. Bu film Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral Kasaba filmini, 1999’da da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterildi. 56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen 2002 yapımlı dram filmi Uzak, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan “Büyük Jüri Ödülü”nü (‘Grand Prix’) aldı. Dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. Bu filmde kamera önüne de geçti ve eşi Ebru Ceylan'la başrolleri paylaştı. 2008 Cannes Film Festivali'nde Üç Maymun filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı. Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." dedi. 64.Cannes Film Festivalinde Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle “Büyük Jüri Ödülü”ne layık görüldü. Kış Uykusu filmi 2014’te 67. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Palmiye'ye layık görüldü. Böylece Yılmaz Güney'in Yol filminin ardından ikinci kez bir Türk filmi bu ödülü kazanmış oldu. |
(TP)