Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Adalarda Atlarla Yaşam Hakkı Savunucuları, Büyükada'da faytona koşulan atların 81'inde Ruam hastalığının tespit edilip öldürülmesinin ardından 20 Aralık’tan beri karantina adı altında tutulan atların durumuna ilişkin açıklama yaptılar.
Atların hasta ya da sağlıklı demeden bir arada ahırlarda hapis tutulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Yeterince hareket etme imkanları sağlanmayan atlar ölüyorlar. İBB ahırların etrafında hayvanların dolaşımlarını sağlayacak birer padok alanı çevirmeyi dahi örgütlemiyor. Faytonlarına el konulan, hayvanları çalışamayan arabacı esnafının tüm gelirlerine böylece el konulmuş vaziyette. Çevre kurulunun 1 no’lu kararı bir karantina kararı değil, bir mesleğin yasaklanmasına atların tutsak edilmesine ve nihai olarak en temel hakların ihlal edilmesine dair bir karardır.
“Güvence verilmiyor”
“Hayvanlara yeterli ve uygun yem İBB tarafından sağlanacak denildi, bu yapılmıyor. Gönderilen saman hayvanların yiyeceği evsafta değil, hatta küflü gelebiliyor, buğday, arpa, kepek, ezme gibi besinleri arabacılar ceplerinden alıyorlar, zira yetmiyor. Atlarını satmak istemeyen çok sayıda at sahibi var, üç kuşaktır bu işi yapıyoruz, nasıl ayrılırız diyorlar; dahası atların satıldıktan sonra nereye nasıl gidecekleri konusunda hiçbir bilgi ya da güvence verilmiyor. Ve bir elle tutulmaz kültür varlığı, sit alanı olan Adalar’da, geri getirilemez biçimde yok ediliyor.
“Kararlar kamu yararına uygun değil”
“Birçok Adalı geçen haftadan beri hem tek taraflı ve tepeden inme yapılan tasarruflar hakkında suç duyurusunda bulundu, hem de İBB’ye karşı yürütmeyi durdurma kararı alınması için İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvuruyorlar. Zira İBB, bu tasarruflarla ilgili yetkiye sahip olmadığı gibi, faytonları yasaklama kararı, hayvanların yaşam hakkı başta olmak üzere hayvan haklarını ihlal eden, hayvanların ve onlarla birlikte yaşamak isteyen insanların aleyhinde sonuçlara yol açmıştır. Ayrıca Adalar’da yaşayanları ulaşım hakkından mahrum etmiştir. Alınmış olunan kararlar kamu yararına değildirler.”
Ne olmuştu?
Adalar Kaymakamlığı 19 Aralık 2019'da Büyükada'da görülen ve "at vebası" olarak bilinen Ruam hastalığı nedeniyle 81 atın öldürüldüğünü açıklamıştı. Adalar Belediyesi Başkanı Erdem Gül ise "Adaya at girişi yapılmıyor adadan da at çıkışı yapılmıyor bu atlar belirli noktalarda tutuluyor. 81 atta tespit edilmiş, diğer atlarda bu hastalık yok. Sürücüleri ve bu sektörde çalışanların da kan tahlilleri alındı ya da alınmaya çalışılıyor. İnsanlarda şu an için herhangi bir hastalık tespiti yok" demişti.
Ruam hastalığı nedir?
Halk arasında mankafa hastalığı olarak da bilinen Ruam hayvanlardan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor. Enfeksiyon deride, solunum sisteminde ve özellikle akciğerde nodül ve ülserlerin oluşumu ile karakterize. Ruam hastalığı hem atlarda hem de insanlarda farklı bölgelere hücum ederek bu bölgelerde belirtiler gösterebiliyor. (RT)