Ekonomik krizden çıkış yollarının da konuşulduğu törende "Ahilik kurumu modernize edilerek yaşatılmış olsaydı, bugün ne sahtekar bankacılar olurdu ne de bankalar hortumlanabilirdi" denildi.
Binkonut hattında dolmuşçuluk yapan ve minibüsünde bulduğu 8 bin 550 doları sahibine teslim eden İbrahim Tavak ile kadın tornacı Gülten Tok törende büyük ilgi gördü.
Törende Konya Valisi Ahmet Kayhan, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Bekir Duvarcı, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Konya Ticaret Odası (KTO) Meclis Başkanı Mustafa Güçlü , Karatay Belediye Başkanı Mehmet Şen birer konuşma yaptı. Konuşmacılar şunları söyledi:
Şen: "Ahilik modernize edilsin"
* Anadolu Selçuklularına dayanan bir teşkilattır ahilik. Bir toplumu ayakta tutan en önemli dinamiklerden olan iktisadi hayatı düzenlemiş ve ona yön vermiştir.
*Esnaf ve sanatkarı, çalıştıkları alanda birer uzman insan haline getirmiştir bu sistem.
* Sanatlarını düzgün icra eden, ticaretlerinde en ufak hileye başvurmadan helal kazanç peşinde koşan birer fert olarak yetiştirmiştir.
* Hileye başvuranları en sert şekilde cezalandırarak ticaret hayatında en ufak bir suiistimale yer vermemiştir. Bu özellikleriyle Ahilik teşkilatı bugün bizim uygulamaya koyamadığımız, sadece lafını ettiğimiz vergi yüzsüzlerini teşhir, tüketiciyi koruma gibi kavramları hayata geçirmiştir.
* İstismarın arttığı bu dönemde Ahilik teşkilatının modernize edilerek hayata geçirilmesini temenni ediyorum.
Kayhan: "Ahilik hal üniversitesiydi"
* Dürüst çalışmayı ibadet sayan Ahilik Teşkilatı, dönemin halk üniversiteleriydi.
* Ahilik anlayışı, kişiyi küçük yaşta çırak olarak alıp, kendi dünyasında yoğurarak üretici bir usta haline getiriyordu.
* Sosyal dayanışmayı sağlamlaştıracak ve oto kontrolü sağlayacak bir altyapı oluşturmuştur.
* Sanayicimiz, özellikle de küçük esnafımız yaşanan sıkıntıdan olumsuz yönde etkilenmektedir. O nedenle esnafımız Ahilik Bayramı'nı buruk bir sevinçle kutluyor.
* Biz Valilik olarak, meslek odalarının da yardımı ile Konya'da ticari alanda yaşanan sıkıntıları ve eksiklikleri belirleyip, bir durum tespit raporu hazırladık. Bu rapor hükümete sunuldu. Umarım bu alandaki önlemler hükümet tarafından biran önce alınır ve piyasadaki daralma sona erer.
Duvarcı: "Binlerce esnaf kepenk kapattı"
* Ahilik teşkilatı Anadolu halkının sanat, ekonomi ve sosyal düzeninin yönünü belirledi.
* Günümüzde esnaf ve sanatkarımızın, hayat pahalılığı, vergi yükü, piyasalardaki durgunluk, üretim yapamama, ürettiğini satamama, hatta siftah yapmadan dükkanını kapatma gibi sorunları vardır.
Şekeroğlu: "Bankalar hortumlanmazdı"
* Bugün modern dünya tarafından 'müşteri memnuniyeti' diye sistematize edilen anlayış, bundan yaklaşık bin yıl önce Ahilik kurumu tarafından uygulanıyordu.
* Paylaşım, kalite, şeffaflık, sosyal dayanışma, dürüst ticaret Ahiliğin temel ilkelerini teşkil ediyordu. Ahilik kurumu modernize edilerek yaşatılmış olsaydı, bugün ne sahtekar bankacılar olurdu ne de bankalar hortumlanabilirdi.
Güçlü: "Zayıfları ve garipleri koruyordu"
* Anadolu'da İslami inanç çerçevesinde oluşan Ahilik, zayıfları ve garipleri koruyordu. İmalathanelerin, ticarethanelerin, fabrikaların bir bir kapandığı ve ekonominin karaya oturduğu günümüzde, Ahiliğin yılda bir gün de olsa kutlanmasından mutluluk duyuyor ve Türkiye ekonomisinin biran önce düzlüğe çıkmasını temenni ediyorum.
Esnafa ödül
Konuşmaların ardından Meram Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencileri, Ahilik geleneğinin anlatıldığı kısa bir oyun sergiledi.
Törende ayrıca, yılın örnek ve başarılı esnaftan bakkal İbiş Baş'a, terzi Halil Bayrak'a, fotoğrafçı Hasan Hüseyin Omaş'a, şoför İbrahim Tavak'a ve tornacı Gülten Tok'a plaket verildi.
Etkinlikler çerçevesinde Selçuklu Belediyesi ve İl Kültür Müdürlüğü tarafından organize edilen 'El Sanatları ve Makina Nakışı' sergisi Mevlana Müzesi Sergi Salonu'nda açıldı. Sergi hafta boyunca açık kalacak. (MAN/YÖ)