Türk Telekom, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda AGOS gazetesine erişimin engellenmesi ile ilgili olarak açıklama yaptı.
Kişisel internet sitelerinin ve blogların bakanlığın tercihi doğrultusunda engellendiğinin belirtildiği açıklamada, AGOS gazetesinin sistem tarafından bu kategoride algılanması nedeniyle filtrelendiği ifade edildi.
Türk Telekom'dan yapılan açıklamada, üretici firmaya yapılan başvuru sonucunda gazetenin internet sitesinin kategorisi değiştirilerek tekrar erişilebilir hale geldiği de belirtildi.
Tanrıkulu'dan soru önergesi
Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Türk Telekom tarafından AGOS'un internet sitesine erişimin açıldığının açıklanmasından önce verilen soru önergesinde Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların internet alanında da hızlı bir yükseliş gösterdiği ifade edilirken, bu uygulamaların son örneğinin AGOS'un web sitesine uygulanan erişim engellemesi olduğu ifade edildi.
www.agos.com.tr adresine girildiğinde "Siteye erişim sakıncalı içeriğinden dolayı, MEB'in isteğiyle, Türk Telekom tarafından engellenmiştir" yazısıyla karşılaşıldığını söyleyen Tanrıkulu önergesinde Bakan Dinçer'e şu soruları yöneltti:
* MEB, AGOS Gazetesi'nin hangi içeriğini sakıncalı bulmaktadır? MEB'in internet sitelerine erişimi Türk Telekom'a engelletirken baz aldığı "sakınca" kriterleri nelerdir?
* AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi, sadece Türkiye'deki gayrimüslimlere değil, muhaliflere ve basına yönelik de bir saldırının sembolü haline gelmişken, okullarda AGOS Gazetesi'ne erişimi engelletmenizi hangi gerekçelerle izah ediyorsunuz?
* Öğrencilerin, öğretmenlerin ve MEB bünyesindeki personelin Türkiyeli Ermenilerin sesi konumundaki bir gazeteye erişememesi için özel bir uygulamanız var mı? AGOS abonesi MEB personeli, gazeteyi kendi işyerine gönderttiği zaman herhangi bir engellemeyle karşılaşmakta mıdır?
* MEB bünyesindeki kurumlarda, erişimine müsaade edilmeyen başka hangi basın-yayın kuruluşlarına veya gazetecilere ait web siteleri bulunmaktadır? Erişim yasağının gerekçeleri nelerdir?
* Web sitelerine erişim engellenirken hükümetin iç ve dış politikası, iç ve dış ilişkileri mi, yoksa genel hukuk kuralları mı dikkate alınmaktadır? Web sitelerine erişimi engellemeye karar verirken hangi hukukî kaidelere dayanıyorsunuz? Yasal mevzuata uygun olarak yayınını sürdüren AGOS'un MEB nazarında "sakıncalı" kılan hukukî dayanak nedir?
* MEB Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada "Birkaç sınıflandırma var. Oradan bakıp sınıflandırmalara göre 'filtre uygulanması iyi olur' diyoruz. Türk Telekom otomatik olarak filtreliyor" denilmektedir. web sitelerine erişimi engelletmek için belirlenen sınıflandırmalar nelerdir? Türk Telekom, bir gazetenin web sitesini "otomatik olarak" engellerken, neden bir başka gazeteyi "otomatik olarak" engellememektedir? Engelleme otomasyonunun dayanağı nedir?
* Filtreleme sistemlerinde "sakıncalı" olarak kodlanan sözcükler var mıdır? Bu sözcükler nelerdir? Ve bu sözcüklere göre mi sistem, erişime izin verip vermeyeceğini belirlemektedir? (EKN)