Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi Başkanı Hilmi Aslan, "Ermeni Kinliği" yazı dizinden ertelemeli 6 ay hapse mahkum olan gazeteci Hrant Dink ile ilgili dosyanın Yargıtay'dan döndükten sonra dosyaya konmasına karar verdi. Yargılamaya 12 Aralık'ta devam edilecek. Dava nedeniyle, Şişli Adliyesi önünde, mahkeme koridorlarında ve salonunda güvenlik önlemi alındı.
Çetin: Dava yargılama ekonomisi açısından sakıncalı
Davanın uzun sürmesini bianet'e değerlendiren hukukçu Fethiye Çetin, "Davanın bu kadar uzun sürmesi yargılama ekonomisi açısından son derece sakıncalı hatta yararsız. Mahkemenin bir tek yapacağı yazı ve yorumları inceleyip karar vermek" dedi.
Gazetecilere açılan dava için alınan güvenlik önlemlerinin diğer davaları da etkilediğini savunan Çetin, duruşmalarda yaşananların sokaktaki insanları ve Adliye'de çalışanları bile terörize ettiğini söyledi.
Duruşma öncesinde Hukukçular Birliği'ne bağlı avukatlar ile sanık avukatları arasında kavga çıktı. Sanık avukatlarından Deniz Ceylan'ın yüzüne yumruk atıldığı için gözlüğü kırıldı.
Şikayetçi avukatlardan Kemal Kerinçsiz, mahkemede söz alarak, sanıkların amaçlarının, Türkiye Cumhuriyeti'ni çökertmek ve yargıyı etkisizleştirip görev yapamaz hale getirmek olduğunu ileri sürdü.
"Okurlarımız Hrant Dink'e cezaya tepki gösteriyor ve merak ediyor"
Sanık olarak yargılanan gazetecilerden sadece Serkis Seropyan'ın katıldığı ve ifade verdiği duruşmada mahkeme, daha önce reddedilen müdahillik taleplerine yenileri eklendi. Ancak mahkeme bunları da reddetti.
Sanık gazeteci aralarında Fethiye Çetin, Yücel Sayman, Fikret İlkiz, Erdal Doğan, Bahri Bayram Belen, Filiz Kerestecioğlu'nun da yer aldığı 30'a yakın avukat temsil ederken, duruşmada şikayetçi dört avukat ile beş müşteki vardı.
Duruşmada ifade veren Seropyan, "Yönetici olduğu gazetenin okurlarının Hrant Dink'e verilen cezaya tepki gösterdiklerini ve davalarıyla ilgilendikleri ve bunun haber değeri taşıdığı için bunu haberleştirdiklerini söyledi ve beraatını istedi. Duruşma sonrası Adliye önünde bir grup, slogan attı.
Dört gazetecinin 4,5 yıl hapisleri isteniyor
Hukukçular Birliği üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu 10 kişinin şikayetiyle açılan davada, Genel Yayın Yönetmeni Dink, gazeteci Engin ile yazarlar Seropyan ve Dink'ın, Ceza Kanunu'nun 288. maddesi uyarınca 4,5 yıl hapis istemiyle yargılanıyorlar.
Gazetecilere dava, "Agos" gazetesinin 14 Ekim 2005 tarihli nüshasında yayımlanan "Bu ceza maddesiyle mi demokrasi sağlanacak?" başlıklı bir yazıda, daha önce verilen ertelemeli hapis cezasıyla ilgili Dink'in yaptığı basın açıklaması ile ve bu konuyla ilgili "Dink'e hemen her kesimden geniş destek yağıyor" başlıklı bir haber nedeniyle açıldı.
Aynı yazıda Avrupa Parlamentosu üyeleri ile değişik kişi ve kuruluşların yetkililerinin beyanlarının da yayımlandığı belirtilen iddianamede, yine Aydın Engin'in "Haftalık" isimli köşesindeki "Yargıya dokunmak gerek" başlıklı yazısına yer veriliyor.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı cezaya itiraz etti
En sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, "Ermeni Kimliği" yazı dizisinden "Agos" gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'le ilgili "Türklüğü tahkir ve tezyif" ettiğine dair kararına esastan itiraz etmişti.
Başsavcılık, "suçun oluştuğuna" dair bölüme itiraz başvurusunu ve dava dosyasını Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na göndermişti. (EÖ/AD)