Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT/OSCE) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yazdığı bir mektupla hazırladıkları raporu paylaştı ve Türkiye'deki yetkilileri internet medyasında çok sesliliğin kısıtlanmaması çağrısı yaptı.
"Türkiye'deki medya konusunda endişeliyim"
Torba Tasarının 73'üncü yer alan değişiklikle internette yayın yapan kurucuların RTÜK'ten yayın yetkisi alma zorunluğu getiriliyor, tasarı yasalaşırsa lisans ya da geçici lisans almayanlar RTÜK'ün talebi doğrultusunda Sulh Ceza Hakimliklerinden 24 saatte çıkacak bir kararla erişime engellenebilecek. Tasarıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Désir, "Bu çağrının amacı, yetkililere bu alandaki uzman görüşlerini sunmaktır" dedi.
TIKLAYIN - Prof. Akdeniz: İnternet Sansüründe Bir RTÜK Eksikti, O da Oldu
"Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki gelişmeleri yakından izliyorum" ifadelerini kullanan Harlem Désir "Ülkenizde çok sesli medya alanının giderek daralması konusunda endişeliyim. Türkiye'de geleneksel yazılı basının üzerindeki baskıya bağlı olarak internet medyası habere ulaşmak ve farklı bilgiler almak konusunda ana platform haline geldi. Bu alanda yayın yapan mecralara yönelik kısıtlama girişimleri sadece özgür basına olan baskıyı artıracaktır" diye ekledi.
"Ofisim çaba göstermeye hazırdır"
AGİT raporunda "Yasal inceleme bölümü, AGİT ve internet özgürlüğü konusunda uluslararası camiada bilinen uzman Prof. Dr. Yaman Akdeniz tarafından hazırlandı. AGİT'in temel tavsiyesi bu haliyle 73'üncü maddenin kabul edilmemesi ve tartışmaların internet yayını yapan kurumların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan lisans almasını öngeren bir "öncü kontrol" modeli yerine lisans konusunda "bildirim modeli"ne odaklanarak yürütülmesidir" vurgusu yapıldı.
Désir, "Ofisim Türkiye'de online ifade özgürlüğünün gelişmesi ve yetkililerinize bu önemli tartışmalarda yardımcı olmak için çaba göstermeye hazırdır" ifadelerini kullandı. (PT)