Seçim sürecini izlemek üzere Türkiye'de çalışmalar yapan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti, bir ara rapor yayınladı.
Saptamalar
Rapordaki bazı saptamalar şunlar:
- Başkanlık kampanyasında, genel kutuplaşmayı yansıtan biçimde meydan okuyucu bir ton hakim.
- Tüm adaylar birbirlerine karşı sert bir söylem kullanırken, mevcut başkan diğer adaylar ve partilerden defalarca terörizm destekçisi olarak söz etti.
- Beş ilde miting ve basın açıklamaları yasaklandı.
- İçişleri Bakanlığı'na göre 28 Mayıs-11 Haziran arasında 1199 sosyal medya kullanıcısının terörist örgütlerin propagandasını yaptığı, devletin bölünmez bütünlüğü ve toplumun güvenliğine karşı nefret dili kullandığı görüldü. Bunların 643'ü hakkında yasal işlem başlatıldı.
- Medya, hükümetle bağlantılı ya da devlet ihalelerine bağımlı olduğu düşünülen kişilerin sahipliğindeki kuruluşların hakimiyeti altında.
- RTÜK, ulusal kanalları, taraflara tarafsız ve eşit yer verme yükümlülüğüne uyup uymadıkları konusunda izliyor. Şu ana kadar herhangi bir medya gözlem raporu yayınlanmış değil. YSK'nın özel medya kuruluşlarına yaptırımına ilişkin hüküm 2017'de iptal edilmişti. YSK, RTÜK'ten medya gözlem raporu almadıklarını bildirdi.
Raporda olmayanlar
AGİT heyetinin raporunda, muhalefet partileri HDP, İYİ Parti ve CHP'nin seçim çalışmalarına yapılan saldırılardan (açılan standlara, parti binalarına saldırılar) söz edilmezken, devlet kanalları ve özel kanallarda partilere ayrılan sürelerdeki hakkaniyetsizliğe ilişkin hazırlanan raporlara da değinilmedi. Raporda, sandık taşıma uygulaması ve bu uygulamanın yol açtığı endişelere de yer verilmedi. (ŞA)