Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Türkiyeli yetkilileri, cezaevindeki gazetecileri serbest bırakılması ve medya mevzuatında reforma gidilmesi çağrısı yaptı.
Mijatovic, dün (14 Eylül) yaptığı açıklamasında, terörle mücadelenin, medya özgürlüğünü sınırlandırmak için bir araç olarak kullanılmamasını istedi.
AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na bir mektup gönderdiğini ifade belirterek, mektubunda, biriminin Türkiye'de gazetecilere karşı açılan davaların sayısındaki artışı gün geçtikçe daha büyük endişeyle izlediğini bildirdi.
Mijatovic: Davutoğlu'ya yardıma hazırız
Bakan Davutoğlu'nun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde açılacak ifade özgürlüğü davalarının önüne geçmek için gerekli yasal düzenlemeler üzerinde çalışılacağı yönündeki açıklamasını olumlu karşıladığını belirten Mijatovic, ofisinin bu girişim için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.
40'ı aşkın gazetecinin hapiste bulunduğunu savunan Mijatovic, bu tablonun da özellikle kamu yararına ilişkin habercilik yapılmasını tehlikeli kıldığını, hapis tehdidinin, demokratik bir toplumda zorunlu olan, eleştirel haberciliği engelleyeceğini ifade etti.
Mijatovic Birçok gazetecinin hassas konularda yayın yapmak, gizli belgeleri yayınlamak veya otoritelere yönelik eleştiriler dolayısıyla hapis cezasına mahkum edildiğini belirtti. Hassa konularda yapılan yayınlara makul bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine vurgu yapan Mijatovic, "terörün ulusal güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit olduğunu ve bu tehditle savaşılması gerektiği konusunda hemfikiriz. Ancak halkın da önemli konularda bilgi sahibi olma hakkı var" dedi.
Gizli bilgi ve belgelerin yayınlanması dolayısıyla verilen hapis cezalarına da değinen Mijatovic, yalnızca gizliliği koruma yükümlülüğü olan kamu görevlilerinin, gizliliğin ihlali dolayısıyla cezai yaptırımlara tabi tutulabilmesi gerektiğini vurgulayarak, -gazetecilerin de dahil olduğu- siviller tarafından gizliliği ihlalinin suç olarak düzenlenmesinin, halkın kamu yararına ilişkin önemli bilgilere ulaşmasını engelleyeceğini ve araştırmacı gazeteciliği tehlikeye atacağını belirtti.
ATGB de özgürlük istedi
Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) de, daha önce başkanı Gürsel Köksal imzasıyla yaptığı açıklamada, 48 gazetecinin cezaevinde olduğunu savunarak, basın özgürlüğü mücadelesini yürüten gazeteci örgütlülüklerini desteklediklerini açıklamıştı. (EÖ)