"Ortaya yeni bir şey çıkmadı."
Demokratik Sol Parti (DSP) milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na bağlı alt komisyonunun dün (3 Ocak) İstanbul Valisi Muammer Güler ve yardımcısı Ergün Güngör'le gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi üzerine yaptığı görüşmeyi bianet'e değerlendirdi:
"İstanbul Valisi Muammer Güler'e ihmaller konusunda sorularımız oldu. Kendisi başlıklar halinde olayla ilgili en baştan bilgi verdi. Henüz araştırma aşamasında olduğumuz için bir sonuca varmak zor. Çünkü Ankara ve Trabzon ayakları da var. Bütün ayaklara bakmak gerek, incelemeler tamamlandığında rapor hazırlayacağız."
Cinmen: Dink'in neden görüşmeye çağırıldığı sorulmalıydı
Dink davasının müdahil avukatı Ergin Cinmen, bianet'e eğer görüşmeye katılabilseydi Güler'e "Dink'i görüşmeye neden çağırdığını, buna neden gerek duyduğunu" soracağını aktardı. Bu soru Güler'e soruldu mu bilmiyoruz...
Kısa sürede bir sonuca varmanın zor olduğunu anlatan Ağırbaş'sa, Güler ve Güngör'ün "konularına vakıf" olduğunu belirtti, Komisyonun Trabzon Emniyet Teşkilatı'nda görevli bazı sorumluların şu an Ankara'da görev yaptığını söyledi. Dolayısıyla Alt Komisyon çalışmalarını bu kentte, ardından da Trabzon'da sürdürecek.
"Dink ailesi hukukun egemenliği kanıtlansın istiyor"
TBMM Komisyonu bugünse (4 Ocak) Dink ailesini dinledi. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink, oğlu Arat Dink ve Dink ailesinin avukatıyla yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşme hakkında Komisyon Başkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Mehmet Ocaktan ntv'ye şöyle konuştu:
"Dink Ailesi, araştırmayla ilgili taleplerini ilettiler, dikkatimizi çekmesi gereken konular üzerinde araştırmamızda yol gösterecek bilgiler verdiler. Bizim yasal sürece müdahale yetkimiz yok. Biz yetkilileri dinleyerek bu konuda bir ihmal var mı, araştırıyoruz. Oluşturacağımız raporun ana çerçevesini de bu oluşturacak."
Dink Ailesinin "Türkiye’de hukukun egemen olduğunu kanıtlayacak bir sonuç" istediğini anlatan Ocaktan, verebilecekleri tek teminatın hukuka bağlı, objektif çalışacakları olduğunu ifade etti.
"Türkiye’nin bir aydınını kaybetmiş olması üzüntü verici. Keşke Türkiye böyle bir ayıba muhatap olmasaydı. Ama hukukun kazanması, Türkiye’de bunu telafi edecek, bu hepimizin kazanımı olacak."
Hrant Dink ne demişti?
Dink, öldürülmeden bir hafta önce, 12 Ocak 2007'de Agos gazetesinde yayımlanan yazısında Valiliğin kendisini nasıl hedef gösterdiğini anlatmıştı:
"Vali Yardımcısı, 'Hrant bey' diyordu 'Siz, tecrübeli bir gazetecisiniz. Daha dikkatli haber yapmanız gerekmez mi? Sonra böyle haberlere ne gerek var?' (...) Konuşmaların içeriğinden, beni hangi amaçla oraya çağırdıkları belliydi. Haddimi bilmeliydim, dikkatli olmalıydım; yoksa iyi olmazdı! (...) Peşimde tekrar birileri vardı. Onları seziyordum. Ve onların Avukat Kemal Kerinçsiz ekibinden oluşacak denli sıradan ve görünür olmadıklarını çok iyi biliyordum."
Komisyonda kimler var?
AKP'den Ocaktan, Kazım Ataoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Çetin Soysal, Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) Şenol Bal'la Ağırbaş komisyonun beş üyesini oluşturuyor. (GG/TK)