Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011'in Bireysel Silahsızlanma Yılı ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun teklifi sundu.
Her 10 kişiden birinde silah var
Ağırbaş, teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:
"Dünyada 875 milyona ulaşan silahların yüzde 74'ü sivillerin, yüzde 22.9'u hükümet ve silahlı kuvvetlerin, yüzde 3'ü polisin, yüzde 0.1'i silahlı muhalif grupların elinde.
Türkiye'de bireysel silahlanma ile ilgili net istatistikler olmamasına rağmen 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere 10 milyonun üzerinde silah bulunduğu biliniyor..
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre her 10 kişiden ve üç evden birinde ateşli silah bulunuyor. Her 10 gençten biri delici-kesici alet, 20 gençten biri ateşli silah taşıyor. Her 65 kişiden birinin silahı var.
Türkiye, silaha sahip olma sıralamasında dünyada 20. sırada. Her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı oluyor.
Bir yılda yüzde 57 artış
Dünyada her gün bin kişi silahın ateşlenmesi sonucu ölüyor, üç katı kadarı ciddi yaralanmalara maruz kalıyor. Ölümlerin yalnızca dörtte biri savaşta veya silahlı çatışmada yaşanıyor. Yüzde 56'sını cinayetler, yüzde 14'ünü intiharlar, yüzde 5'ini istenmeden ölümler oluşturuyor.
Silahlarla gerçekleştirilen eylemlerde şiddetin düzeyi ve ölümler artıyor. Ateşli silahlarla gerçekleştirilen bir saldırının ölümcül sonuçlara yol alma ihtimali diğer araçlarla yapılan saldırılarla karşılaştırıldığında 12 kat daha fazla.
Evde bir silah bulundurulması, ev halkından bir kişinin cinayet, intihar veya kaza sebebiyle ölüm tehlikesini yüzde 41 artırıyor.
Umut Vakfı'na göre, polis sorumluluk bölgesindeki asayiş olaylarında silah kullanımı, 2008'in ilk üç ayında 2007'ye kıyasla yüzde 57 artmış. Ateşli silahlardan çıkan kurşunlarla her gün sekiz kişi yaşamını yitiriyor, iki kişi yaralanıyor.
Kanun teklifiyle 2011 yılı 'Bireysel Silahsızlanma Yılı' olarak ilan edilerek, silahların insan hakları ve güvenliği açısından yol açtığı tehlikeler hakkında farkındalık yaratmak suretiyle, silah kullanımının ve bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi hususunda adım atılması amaçlanmıştır."
Kanun teklifi
"MADDE 1. 2011 yılı "Bireysel Silahsızlanma Yılı" olarak ilan edilmiştir. Bununla ilgili çalışmaları yürütmek üzere İçişleri Bakanlığı'nın başkanlığında, ilgili bakanlıklar ve silahsızlanma üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan '2011 Bireysel Silahsızlanma Yılı Komisyonu' teşkil edilmiştir.
MADDE 2. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür." (BB)