* Fotoğraf: Ömer Evren Atalay - İzmir / AA
Açıklamada Özkan ile ilgili şu bilgiler yer aldı:
“82 yaşında ve 25 yıldır hapishanede olan ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Mehmet Emin Özkan yüksek tansiyon hastası. Uzun yıllardır hücrede kalmasının da etkisiyle Özkan’ın işitme kaybı, sindirim ve solunum rahatsızlıkları, unutkanlık gibi birçok kronik hastalığı bulunuyor.
“Bunun yanında Özkan’ın beyninde bulunan iltihap ve hapishanede geçirdiği kalp krizinden ötürü hayatı ciddi bir risk altındadır. Hastalıklarından dolayı kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamıyor.”
Açıklamada imzası bulunanlar: Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi, Diyarbakır Tabip Odası, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD), Görülmüştür İnisiyatifi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Mahsus Mahal Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği.
Adli Tıp “hapishanede kalabilir” dedi
Hak örgütleri, pandemi sebebiyle hapishanelerde alınan önlemler gerekçe gösterilerek, Özkan’ın tedavisi için gerekli sağlık kontrollerinin 6 aydır yapılamadığını ifade etti:
“Özkan’ın ailesinden edindiğimiz bilgiye göre Mehmet Emin Özkan yardımsız yürüyemiyor ve ayakta duramıyor. Bu sebeple kaldığı kısımdan neredeyse hiç çıkamayan Mehmet Emin Özkan hiçbir sosyal etkinliğe katılamıyor. Aile görüşlerine de bu sebeplerden ötürü çıkamıyor ya da diğer mahpusların yardımı ile görüşmenin yapıldığı yere götürülüyor.
“Sağlık sorunlarından ötürü infaz erteleme başvurusu yapmak için Adli Tıbba başvuran Özkan hakkında tüm sağlık sorunlarına rağmen hapishanede kalabileceği yönünde rapor verildi.
Yeniden yargılanması devam ediyor
Özkan’ın ağırlaştırılmış müebbet hükmü aldığı dosyadan yeniden yargılama süreci devam ediyor.
Açıklamada, Özkan’ın hapishanede tek başına hayatını idame ettiremeyeceği ve hastalığının hapishane koşullarında tedavi edilemeyeceğinin açık olduğu belirtildi:
“Yaş ve kronik hastalıkların, olası Covid-19+ olması durumunda yol açacağı yaşamsal risklerde göz önüne alındığında pandemi koşullarında tedavisinin dışarıda gerçekleşmesi için infazına ara verilmesinin sağlanması ve derhal serbest bırakılması uygun olacaktır. Bu anlamda nitelikli sağlık hizmetine erişimin sağlanması için gerekli girişimlerin ivedilikle başlatılması gerekir.”
İnsan Hakları Derneği Merkezi Hapishaneler Komisyonu’nun son raporuna göre, 604’ü ağır olmak üzere 1605 hasta mahpus cezaevlerinde bulunuyor. (AS)