Ağır hasta mahpus Salih Tuğrul, uzun süren hastalığının ardından Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün onayıyla dün tahliye edildi.
58 yaşındaki Salih Tuğrul, yaklaşık 12 yıldır cezaevindeydi. 2007 yılında iki kez kalp krizi geçirdi. 29 Aralık 2012 tarihinde cezaevinde düştü, reflekslerini ve hafızasını yitirdi. Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, kısmi felç teşhisi kondu.
230'u ağır 628 hastaİHD genel merkezi cezaevi komisyonunun son raporuna göre, hapishanelerde 230'u ağır olmak üzere 628 hasta mahpus var. |
Adli Tıp “karar veremedi”
Tuğrul, 2013 yılının Haziran ayında Adli Tıp Kurumu raporu için Siirt E Tipi Cezaevi'nden Metris T Tipi Cezaevi'ne getirildi.
Adli Tıp, Tuğrul için iki ayrı kez “üç aylığına Metris R Tipi Cezaevi'nde kalsın” raporu verdi.
Ancak Tuğrul'un durumu geçen aylar içerisinde düzelmeyip, aksine daha da kötüye gidince, kurum bu kez “ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacağını ve bu nedenle cezasının ertelenmesi gerektiğini” belirtti.
20 Eylül 2013 tarihli raporda, Tuğrul'da “ileri derecede motor afazisinin bulunduğu, kişinin tedavi ve rehabilitasyon sürecinin daha uygun koşullarda sağlanması için, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 16. maddesinden yararlanılarak 6 ay süreyle infazına ara verilmesi” istendi.
Tahliyesini polis engelledi
Adli Tıp’ın cezaevinde kalamayacağına dair raporu, Emniyet Müdürlüğü’nün iznine takıldı.
Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, “Tuğrul'un ailesinin KCK adına suç işledikleri yönünde kayıtlarının bulunduğunu" öne sürünce, Bakırköy Savcılığı, "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturabilir" diyerek tahliye kararını vermedi.
Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne gönderilen Tuğrul için, bu kez dördüncü rapor süreci başladı.
Her rapor için ring aracıyla hastaneye götürülüp zor şartlarda muayene olabilen Tuğrul, Haziran 2014’te son raporunu aldı.
Bu kez de Adli Tıp Kurumu, 8 ay Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutulan Tuğrul'un iyileştiğine karar verdi, "Hayatını yalnız idame ettirebileceğini" önü sürerek, cezaevinde kalmasını istedi.
Adli Tıp tekrar kararını değiştirip “Cezaevinde kalamaz” deyince, yine Emniyet Müdürlüğü süreci başladı.
Daha önce "Toplum güvenliği için tehlikelidir" diyen Mersin Emniyet Müdürlüğü ikinci raporunda, "Tehlikeli değildir" dedi. Bu raporların ardından Tuğrul, dün Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi.
Neden Emniyet karar verdi?
Tuğrul’un tahliyesi için de çabalayan İnsan Hakları Derneği’nin Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, hasta mahpuslarla ilgili açıklamalarında, Emniyet’in “tehlikeli” raporunun tahliyeyi nasıl engellediğini şöyle anlatmıştı:
“İnfaz yasasının ‘Hapis cezasının infazının hastalık nedeni ile ertelenmesi’ başlığını taşıyan 16. Maddesinde 24.1.2013 tarihinde 6411 Sayılı Yasa’yla birlikte yapılan değişiklikle, ‘toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkûmun cezasının infazı üçüncü fıkrada belirlenen usule göre iyileşinceye kadar geri bırakılabilir’ hükmü yer aldı. Bu değerlendirmenin savcılar yerine kolluk güçlerinin insafına bırakılmış olması en büyük sorunlardan biri. Son yasal düzenlemeyle ‘toplum güvenliği bakımından tehlikelilik’ unsuruna ‘ağır ve somut bir tehlike’ kriterinin eklenmiş olması sorunu çözmekten uzak ve kabul edilemez bir yaklaşım.”
Türkdoğan, Adli Tıp Kurumu resmi bilirkişi olarak kabul edildiği sürece sorunların devam edeceğini de ifade etmişti. (AS)