Olaylarda göstericileri öldürmekten hüküm giyen ve olaydan yaklaşık 11 yıl sonra, geçen hafta meslekten ihraç edilen polis memuru Adem Albayrak, " operasyonun başında Menzir'in, Kozakçıoğlu'nun ve Ağar'ın olduğunu söylemiş, "Emri onlar vermişti. Ama hapiste yatan biz olduk" demişti.
Albayrak'ın ifadesinin alınması da istendi
Suç duyurusunda bulunan avukatlardan Cemal Yücel, soruşturmanın genişletmesi, Gazi olaylarının asıl sorumlularının ortaya çıkarılması ve itirafta bulunan Adem Albayrak'tan konuyla ilgili ifadesinin alınmasını istediklerini açıkladı.
Avukat Taylan Tanay da Albayrak'ın açıklamaların ardından, savcıların kendiliklerinden harekete geçmiş olması gerektiğini söyledi.
Albayrak'ın açıklamalarının ardından bianet'in görüştüğü hukukçular da, savcıların Albayrak'ın sözlerini itiraf, suç duyurusu kabul ederek kendiliklerinden soruşturma başlatması gerektiğini söylemişti.
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Hüseyin Biçen, olayda, Albayrak'ın iddialarının ışığında,hem "insan öldürmeye azmettirmek" hem de "kanunsuz emir vermek" suçlarının söz konusu olduğunu ifade etmişti.
İstanbul Gazi Mahallesi'nde 13-14 Mart 1995'te meydana gelen olaylar, bir kahvehanenin taranması ve bir kişinin ölümü ile başlayıp, aynı gece cemevinde toplananların üzerine panzerden ateş açılması ve 2 kişinin de burada ölmesiyle büyümüş, üç günde 22 kişi ölmüş, 400'ü aşkın kişi de yaralanmıştı.
Olay sırasında çekilen görüntülerden ve tanık ifadelerinden Adem Albayrak ve Mehmet Gündoğan teşhis edilmişti. Bir buçuk yıl sonra güvenlik gerekçesiyle Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 20 polis yargılanmıştı. Yaklaşık 4 yıl süren yargılamanın ardından Dilek Aradan, Reis Kopal, Sezgin Engin ve Fevzi Tunç 'u öldürmekten sanık Adem Albayrak'la Zeynep Poyraz ve Mümtaz Kaya 'yı öldürmekten sanık Mehmet Gündoğan toplam 4 yıl 32 ay hapse çarptırılmıştı.
Ancak ceza indiriminden ve Şartlı Salıverme Yasası'ndan da yararlanan Albayrak ve Gündoğan, daha önce yattıkları dönem de göz önüne alınarak yeniden cezaevinde girmemişti. (TK)