Hakkında yakalama kararı çıkan eski emniyet müdürü ve bakan Mehmet Ağar'ın avukatı, "müvekkili örgütlerin hedefinde olduğu için güvenli bir cezaevinde kalması" talebinde bulundu.
Gazetelerdeki haberlere göre, Adalet Bakanlığı Ağar'ın ailesinin yaşadığı Muğla'nın Bodrum ilçesi yakınlarında yüksek güvenlikli bir cezaevi arayışına girdi.
Ağar'ın yargılandığı Susurluk davasında "Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, silahlı teşekkülün yöneticisi olmak" suçundan aldığı beş yıllık hapis cezası 16 Nisan'da Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onandı.
Onama kararının Ankara Başsavcılığı'na ulaşmasının ardından, Ağır Ceza İlamat Bürosu Savcısı Abbas Özden, Ağar hakkında 'yakalama emri' çıkarttı. Yakalama emri, emniyet ve jandarma kayıtlarına düştü.
Ağar'ın avukatları Adalet Bakanlığı'yla temasa geçerek müvekkili örgütlerin hedefinde olduğu için güvenli bir cezaevinde kalması yönünde talepte bulundu.
Bakanlık talebe sıcak baktı
Ağar'ın avukatı Abdülkadir Toluç, savcılığın üç yılın üzerindeki mahkûmiyetlerde yasa gereği yakalama emri çıkarma zorunluluğunun bulunduğunu belirterek, Ağar'ın şu anda İstanbul'da olduğunu söyledi.
Toluç, "Zaten kendisi teslim olacak. Bakanlık açısından da önemli bir sorumluluk olduğu için talebimize sıcak baktılar. Bakanlık uygun bir cezaevi bulduğunda bize bildirecek, Ağar, gidip teslim olacak. Cezaevine girmeden önce de konuşacak" dedi.
Bakanlık yetkilileri de Ağar'ın örgütlerin hedefinde olması ihtimaline karşı korunmasının bir sorumluluk gerektirdiğini belirtti. Gazetelerdeki haberlere göre, birkaç gün içinde cezaevi belirlenecek.
Ne olmuştu?
Ağar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Susurluk Davası'nda, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmaktan" yargılandı, Mayıs 2011'de beş yıl hapis cezası aldı.
Ağar hakkında zamanaşımı süresinin dolup dolmadığını inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi suçun "kesintisiz" olmasını dikkate aldıklarını açıkladı ve davada zamanaşımı bakımından bir kovuşturma engelinin bulunmadığını tespit etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ağar hakkında Susurluk Davası kapsamında, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan verilen beş yıl hapis cezasının onanmasını istemişti.
Ağar'ın karara itiraz hakkı bulunmuyor. Ağar'ın beş yıllık hapis cezası indirimler sebebiyle iki yıla düşebilir. Daha sonra şartlı tahliye olabilir. Ağar, beş yıl kamu hizmetinden yasaklı olacak.
Ağar, beş yıl hapis cezası aldığını öğrendiğinde de avukatları aracılığıyla açıklama yapmış ve şöyle demişti: "Vicdanen rahatım. Sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Deliller ve dosya müktesebatı ile paralellik arz etmeyen bu kararın Yargıtay'da düzeleceğine eminim." (AS)
* Susurluk kazası ve Ağar'a yöneltilen suçlamaların detayına buradan ulaşabilirsiniz.